13. Zborovanje izviđača u Osijeku

13. Zborovanje izviđača u Osijeku 13. Zborovanje izviđača u Osijeku

Foto: Stjepan Filipović

Osijek je domaćin 13-tog Zborovanja izviđača na kojem 1100 sudionika iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske, kroz 50-tak aktivnosti u dva dana obilježavaju 100 godina izviđača u Osijeku.

13. Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske odvija se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović.
Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske je nacionalna aktivnost koja se svake godine organizira povodom Dana Izviđača Hrvatske (19. svibnja). Ove godine, povodom 100 godišnjice djelovanja izviđača u Osijeku, izvršni organizator Zborovanja je Izviđački klub Javor Osijek, koji je pripremio program za više od 1200 sudionika (izviđača, volontera i programskih suradnika.)
Na zborovanju, koje traje od 17. do 19. svibnja, sudjeluju izviđači iz 60-ak izviđačkih udruga iz svih krajeva Lijepe Naše te izviđači iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Osim izviđačkih volontera iz IK Javor Osijek, Ul Slavonski Hrast i 01 Javor Zagreb, u programskom dijelu sudjeluje 22 osječke udruge /institucije s 40-ak volontera te 15-ak mladih volontera iz Osijeka.
U sklopu Zborovanja pripremljeno je više od 55 aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Izviđači - škola za život". Sudionici će imaju prilike usvojiti nova znanja i vještine iz raznih područja - prehrane u prirodi, zaštite okoliša, biologije, glazbe, stranih jezika, plesa, radio veza, osnova tehnike, vatrogastva, sporta, hodanja, prve pomoći, kulture ponašanja na sportskim događajima, slavonskog kola, zlatoveza i dr.
Tijekom Zborovanja održat će se Državna izviđačka olimpijada, a za sudionike će biti organizirani izleti u PP Kopački rit, Vukovar i ZOO Vrt Osijek.