16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

U sklopu svjetske kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u Američkom kutku osječkog GISK-a u ponedjeljak, 25. studenog s početkom u 17 sati održat će se rasprava u koju će uvesti dokumentarni film "Bordel Deutschland". .

 

Kako najavljuju organizatori – Ženska udruga IZVOR i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Osijeka – tom će prigodom biti prikazana skraćena verzija tog dokumentarnog filma, koji prikazuje strukturalno nasilje prema ženama i djevojčicama čija se zarada broji u milijardama eura. Autor filma istražuje zašto je Njemačka postala međunarodno središte za žene i djevojčice kojima se trguje u svrhu iskorištavanja u prostituciji i daje jasan uvid u povezanost svodništva, prostitucije i trgovanja ženama.
Njemačka je 2002. godine donijela zakon kojim je prostitucija proglašena uslužnom djelatnošću, što je dovelo do industrijalizacije nasilja prema ženama i djevojčicama. Od tada do danas raste potražnja za ženama u prostituciji – procjene se kreću od 400.000 do više od milijun žena u prostituciji koje su trenutno u Njemačkoj. Prema podacima njemačkog Državnog zavoda za statistiku, oko 1.2 milijuna muškaraca svakodnevno kupuje seks.