17. Otočka kulenijada i 2. Sajam kulena

17. Otočka kulenijada i 2. Sajam kulena 17. Otočka kulenijada i 2. Sajam kulena
foto:HRT/Davor Lončarić foto:HRT/Davor Lončarić

Darko Juzbašić, Dragan Modic i Mario Tworek, foto: HRT/Mirta Milas

Kako pomoći proizvođačima da budu što uspješniji, što bolje predstave svoj proizvod te svoju djelatnost usklade sa zakonitostima naše zemlje i Europske unije ?

Sajam kulena u Otoku ove se godine održava drugi put, a proizašao je iz dugogodišnje tradicije organiziranja poznate Otočke kulenijade. Ove je godine okupio tridesetak izlagača, a središnji se dio manifestacije održava sutra. Sutra u 11,30 sati bit će proglašen najbolji proizvođač kulena te organizirano kušanje najboljega kulena. Stručno povjerenstvo za ocjenjivanje kakvoće uzoraka broji pet članova i čine ga poljoprivredni i veterinarski stručnjaci te proizvođači kulena. Ove su godine imali zadatak ocijeniti 34 pristigla uzorka. Bodovali su se izgled vanjske površine, čvrstoća i jedrina, izgled presjeka, okus i miris. Jedan od njih Vlado Ferbežar iz Otoka kaže kako je iz godine u godinu kvaliteta kulenova pristiglih na ocjenjivanje sve ujednačenija te kako su na tržištu danas opstali samo oni najuporniji. Ferbežar je svoje kulenove uspio plasirati u neke od stranih trgovačkih lanaca te u hotele s pet zvjezdica na Jadranu. 

U sklopu 17. Otočke kulenijade održana je izborna skupština Udruge "Slavonski domaći kulen-kulin". Novi je predsjednik udruge Dragan Modic iz Bošnjaka koji jer na tom mjestu zamijenio Marija Tworeka iz Nove Gradiške. 

Otočka kulenijada, Vlado Ferbežar