18. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena

18. ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena

Foto: Stjepan Filipović

"Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Prehrambeno - tehnološkim fakultetom i Poljoprivrednim fakultetom Osijek organizira, po osamnaesti put ocjenjivanje kakvoće slavonskog kulena .

"Osjećamo veliko zadovoljstvo da je i ove godine, u odnosu na ranije, pristiglo 58 uzoraka što pokazuje da ova manifestacija ima jednu pozitivnu karakteristiku, odnosno da nam proizvođači vole doći u Osijek obzirom da je pristup ocjenjivanju malo drugačiji od drugih ocjenjivanja", rekao je tajnik Organizacijskog odbora Ernest Nad. "Svaki je kulen trihineloskopski pregledan kako bi konzumenti bili sigurni da je proizvod zdrav. Ocjenjivačka je komisija sastavljena od osoba koji su usko vezani za tu djelatnost, imaju odgovarajuće certifikate i kontinuirano se bave ocjenjivanjem", istaknuo je Nad.
Kriteriji ocjenjivanja kulena odnose se na različite aspekte kakvoće. Uvijek se kreće od ocjenjivanja jedrine ili čvrstoće koja govori o stupnju zrenja kulena, nebi trebao imati rupa, a omotač se nebi trebao odvajati od smjese i ne treba imati plijesni i oštećenja. Kod pregleda presjeka može se utvrditi je li poštovana receptura u smislu odnosa mišićnog i masnog tkiva te ima li previše vezivnog tkiva te boja kulena. Potom se ocjenjuje okus koji je, uz izgled presjeka, najvažnija komponenti te nosi najviše bodova, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora Goran Kušec iz Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Kada se sve ocijeni sve se zbroji i svaki kulen dobiva mjesto na rang listi.

Ernest Nad

Goran Kušec