20. godina od koncerta kod razrušenog dvorca

20. godina od koncerta kod razrušenog dvorca

Foto: Zagrebačka filharmonija

U sklopu Vukovarskog festivala komorne glazbe Zagrebačka će filharmonija održati koncert u utorak, 18. rujna s početkom u 19,30 u perivoju dvorca Eltz, na mjestu gdje je prije 20 godina imala svoj prvi poslijeratni nastup u Vukovaru.

Zagrebačka je filharmonija 1998. godine održala koncert na ruševinama povijesnog vukovarskog dvorca Eltz, samo jedan dan nakon što je 27. svibnja iste godine Gradski muzej Vukovara, poslije sedam godina progonstva provedenih u muzeju Mimara u Zagrebu, svečano obilježio dan povratka na domicilnu adresu.
filharmonija-u-vukovaru.jpg"Od svog prvog nastupa do danas Zagrebačka je filharmonija simbolično je pokazala riješenost da će, bez obzira na strašne posljedice agresije na Vukovar, zajedno s Vukovarcima i svim drugim ljudima dobre volje ustrajati na kulturnoj obnovi toga grada heroja", ističe Sanja Žekić u ime cijelog ansambla.
Zagrebačka je filharmonija vrlo aktivni sudionik niza manifestacija i kulturnih događanja u Vukovaru. Sudionici su Vukovarskog festivala komorne glazbe, manifestacije Nebo nad Vukovarom, Vukovarskih adventskih svečanosti, a nastupali su i u povodu obljetnice Dana sjećanja na žrtve Vukovara. Svoje koncerte filharmonija je održavala u perivoju srušenog dvorca Eltz, zatim od 2000. godine u razrušenoj crkvi Sv. Filipa i Jakova, a od 2006. godine u obnovljenom zdanju Hrvatskog doma.
Na svečanom koncertu u sklopu 20. Vukovarskog festivala komorne glazbe "Vukovar pod zvijezdama", pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Davida Danzmayra i istaknutog baritona Ljubomira Puškarića izvodit će se djela Blagoja Berse: Dramatska  uvertira, op. 25a; Ivana pl. Zajca: Romanca Zrinjskog iz opere Nikola Šubić Zrinjski; te Ludwiga van Beethovena: 3. simfonija u Es-duru, op.55, Eroica.
Koncert će pratiti prigodna izložba o sudjelovanju Zagrebačke filharmonije u kulturnoj obnovi Vukovara, koja će biti postavljena u Gradskom muzeju Vukovara.
"Zagrebačka filharmonija svojim koncertnim djelovanjem i umjetničkom izvrsnošću potvrđuje da se snagom prijateljstva, zajedništva i vjere u ljepotu univerzalnog glazbenog jezika može stvarati ljepši svijet za sve ljude dobre volje", ističu glazbenici.
20-vukovarski-festival-komorne-glazbe.jpg