21. nacionalno ocjenjivanje meda u Osijeku

21. nacionalno ocjenjivanje meda u Osijeku

U Osijeku je počelo 21. nacionalno ocjenjivanje meda. Za razliku od prošle godine, stiglo je nešto manje uzoraka, točnije 98 s područja cijele Hrvatske .

Ova godina nije bila dobra za pčele i med, kaže mladi stručnjak, pčelar iz Darde, Marin Kovačević. Sada radi kao asistent na Poljoprivrednim fakultetu u Osijeku i ističe kako je proizvodnja meda umjetnost i struka. Pčelama se bavi od svoje petnaeste godine,a uz djedu i oca stekao je mnogo znanja i iskustva koje mu sada trebaju kako bi mogao konkurirati na tržištu. Za uspješan posao, pčelar bi trebao imati oko 300 košnica, ali ni od toge se ne može živjeti. Tvrdi kako je najbolje med prodavati " na kućnom pragu".
Prema pravilniku, kod pristiglih uzoraka ocjenjuje se miris, boja, čistoća i gustoća meda.Predsjednik Povjerenstva prof. Nikola Kezić, iza kojega su različita europska ocjenjivanja meda te stoga kao čovjek s iskustvom naglašava izvrsnost hrvatskih medova, poglavito meda od bagrema. Posebna snaga Hrvatske u proizvodnji meda je raznolikost. Na ovom ocjenjivanju našli su se i posebno cijenjeni medovi od jelove medljike te kestena i samonikle kadulje.
Rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni 8. listopada

/ Ton iz programa Radio Osijeka /