23. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji

23. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji

foto: HRT/Iva Fijala

Na festival dolazi 18 kazališta iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine koji će izvesti 100 predstava za djecu u 5 gradova, 21 općini i 11 mjesta Vukovarsko-srijemske županije koje će popratiti 20.000 posjetitelja.

Kako su najavili na konferenciji za novinare, i ovogodišnje Lutkarsko proljeće u mjesta i gradove Vukovarsko-srijemske županije donosi najbolje predstave za djecu uz bogat popratni program. Manifestacija počinje u ponedjeljak, 19. ožujka u 11 sati u Hrvatskom domu Vukovar, a dodjela nagrada bit će u Gradskom muzeju Vukovar u 20 sati. Ovogodišnji su dobitnici Povelje Zvonko Festini za životno djelo su Jasminka Mesarić (za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva) i Đuro Roić (za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva). 

U sklopu Lutkarskog proljeća održat će se i 3. susret književnika za djecu i mlade na kojem će gostovati Snježana Babić Višnjić, Melita Rundek, Silvija Šesto, Jagoda Sablić , Đurđica Stuhlreiter, Julijana Adamović, Davor Šunk, ilustrator i strip autor. 

Prvi će se put dodijeliti i priznanja autorima, pobjednicima natječaja TENA i TENICA – za najbolji dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. Nagrada Tena (autori stariji od 18 godina) bit će dodijeljena Andrijani Grgičević iz Splita, a Tenica (autori do 18 godina) Ani Buće iz Slakovaca.

U Hrvatskom domu Vukovar od utorka do četvrtka (20. - 22. ožujka) pripremljene su radionice za odgojitelje i djecu, a za vrijeme Lutkarskog proljeća moći će se pogledati izložbe "Lutke" autorice Margarete Peršić i "Od festivala do festivala" na kojoj se predstavlja Revija lutkarskih kazališta Rijeka.

Više o 23. lutkarskom proljeću potražite na njihovim internetskim stranicama

Slaven Nuhanović