24. Miholjski dani: Gradi se zimska luka u Opatovcu

24. Miholjski dani: Gradi se zimska luka u Opatovcu

fotografije: HRT/mvp

Početak gradnje dugo očekivane zimske luke u Opatovcu na Dunavu, vrijedne 48 milijuna kuna i financirane europskim novcem u iznosu od 85 posto, označen je u sklopu Miholjskih dana i proslave Dana općine Lovas.

Uz županijska i državna izaslanstva, koja su najprije  odala počast stradalima u srijemskoj općini, u kojoj je u velikosrpskoj agresiji ubijen svaki deseti stanovnik, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba o vrijednom projektu izgradnje zimske luke na Dunavu u Opatovcu ističe da će biti novi pokretač gospodarstva na tome području:

"Projekt je vrijedan 48,3 milijuna kuna . Dugo godina smo ga pripremali zajedno sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i nekadašnjom Agencijom za plovne putove. Osim 23 veza za zimsko sklanjanje brodova ili eventualni remont, bit će uređena obala i izgrađena obaloutvrda, što je svojevrstan gospodarski zamašnjak za ovaj kraj, uz cijeli niz gospodarskih projekata koje provodimo" - navela je Cirba.

Projekt je financiran sredstvima Kohezijskog fonda EU u iznosu od 85 posto, a ostatak novca osiguran je iz državnog proračuna.

"Mislim da je općina Lovas jedna lijepa sredina za život, no to ne znači da nas ne čeka puno posla" - poručila je načelnica na proslavi posvećenoj predstavljanju brojnih gospodarskih projekata.

Dan općine Lovas stanovnicima pogranične srijemske općine Lovas u svojstvu izaslanika premijera čestitao je i zamjenik župana Franjo Orešković.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrada za životno djelo posthumno je pripala Ivanu Mujiću, nedavno preminulom zamjeniku načelnice koji je od procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja predano radio na uspostavi i normalizaciji života u općini Lovas, zalažući se za progon ratnog zločina tijekom velikosrpske agresije.