25 godina nakon razaranja kazalište ima 10 nominacija za NHG

25 godina nakon razaranja kazalište ima 10 nominacija za NHG

Dana 16. studenog 1991. u granatiranju Osijeka stradao je osječki HNK. Na 25. godišnjicu sazvali su konferenciju za novinare kako bi potvrdili tadašnje intendantove riječi da će osječko kazalište biti najbolje. S 10 nominacija za Nagradu hrvatskoga glumišta oni to i ove godine potvrđuju.

Intendant Božidar Šnajder prisjetio se 1991. kada je "proročanski" rekao da će kazalište biti obnovljeno i ponovno izgrađeno, da će se umjetnici vratiti i da će osječko kazalište biti najbolje u Hrvatskoj. I to se i dogodilo jer s 10 nominacija za Nagrade hrvatskoga glumišta ono je najbolje u Hrvatskoj. Za najbolju dramsku predstavu nominirane su "Tri sestre", za glavne ženske uloge te tri sestre - Tatjana Bertok Zupković, Lidija Kraljić i Sandra Lončarić Tankosić. Za sporedne uloge u toj drami nomirani su Radoslava Mrkšić i Davor Panić, a Ivana Gudelj za dostignuće mladih umjetnika. "Moje pjesme moji snovi" nominacije ima za najbolji mjuzikl, režiju Nine Kleflin, žensku ulogu Ivane Medić i mušku Nenada Tudakovića te četrnaestero djece koja nastupaju u predstavi za iznimna dostignuća mladih umjetnika. 

Na postignućima su im čestitali gradonačelnik Ivan Vrkić i župan Vladimir Šišljagić istaknuvši da su ponosni što grad i županija imaju tako uspješno kazalište. 

Dobitnike Nagrada hrvatskoga glumišta saznat ćemo 24. studenog. Svečanost se održana u HNK Zagreb, a nastupaju i osječki kazalištarci.

 

HNK