25. godišnjica ustroja 130. brigade HV

25. godišnjica ustroja 130. brigade HV

Foto: mojosijek.hr

Obilježavanje 25. godišnjice ustroja 130. brigade HV će se održati u Osijeku u subotu 22. listopada 2016. pored odavanja počasti poginulim i nestalim braniteljima bojovnicima brigade na Trgu Slobode u svom programu sadrži i svečanu akademiju sa svečanim domoljubnim glazbeno-scenskim programom.

Jubilarna 25. obljetnica 130. brigade ima i svoj gospodarski program na kome želimo prezentirati  proizvode braniteljskih zadruga, koji ne samo da su kvalitetni već su ispunjeni duhom pobjednika. Sajam zadruga hrvatskih branitelja Osijek 2016. veoma je važan za nacionalnu prezentaciju proizvoda i povezivanje s turističkim sektorom, s ciljem  prezentiranja i plasiranja  tradicijskih poljoprivredno-prehrambenim i drugih proizvoda turistima i svim gostima RH. Sajam će se održati u Osijeku na središnjim gradskom Trgu Ante Starčevića u subotu  22. listopada 2016. godine uz svečano otvorenje u 11 sati.

Okrugli stol Sajma zadruga hrvatskih branitelja Osijek 2016. održati će se u dvorani GČ„Gornji grad“Osijek u 17 sati na temu:Umrežavanje braniteljskih zadruga, širenje turističke ponude Hrvatske kroz uključivanje braniteljskih zadruga i plasmana njihovih proizvoda i usluga, te mogućnosti korištenja potpora za projekte zadruga hrvatskih branitelja iz strukturnih fondova EU 2014-2020.

Cilj Okruglog stola je organiziranje edukacije za poduzetničke projekte zadruga hrvatskih branitelja i pripreme projekata za financiranje iz fondova EU.

Obilježavanje 25. obljetnice ustroja 130. brigade u Čepinu 25. 10. (utorak) osmišljen je u organizaciji i u suradnji sa UHDDR-om Općine Čepin uz bogati program, uz prezentaciju rada i opreme hrvatske policije i vatrogasaca, mjerenje tlaka i šećera u krvi, prezentacija i druženje nogometaša NK Osijek sa djecom, predavanje  Ministra branitelja Tome Medveda o vrijednostima Domovinskog rata učenicima čepinskih osnovnih škola , polaganje vijenaca i paljenje svijeća uz odavanje počasti poginulim braniteljima i programom „Sjećanje na poginule heroje“.  

 

25. OBLJETNICA USTROJA 130.  BRIGADE HV OSIJEK

PROGRAM:

22.10. 2016. /SUBOTA/ OSIJEK

 

9:00h - SV. MISA ZADUŠNICA u Kapucinskoj crkvi Sv. Jakova  u spomen na sve poginule, nestale i preminule branitelje Grada Osijeka i Domovinu 

10:00h - SVECANOST POLAGANJA VIJENACA i paljenja svijeca na Trgu Slobode kod Spomenika poginulih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata

11:00h - SVECANO OTVORENJE  SAJMA ZADRUGA HRVATSKIH BRANITELJA OSIJEK  2016. - Trg Ante Starevica

12:00h - SVECANA AKADEMIJA 25. OBLJETNICE USTROJA 130. BRIGADE HV - HNK Osijek svecani glazbeno-scenski program uz dodjelu odlikovanja i zahvalnica                        

17:00h - OKRUGLI STOL : Umrežavanje braniteljskih zadruga, poticanje poduzetništva i mogućnosti korištenja sredstava strukturnih fondova EU 2014-20. god. - GC -Gornji Grad Osijek

19:00h - ZATVARANJE SAJMA ZADRUGA HRVATSKIH BRANITELJA OSIJEK 2016.  dodjela priznanja i zahvalnica - Trg Ante Starčevića

 

25.10. 2016. /UTORAK/ CEPIN

 

9:00h - PREZENTIRANJE RADA I OPREME HRVATSKE POLICIJE I VATROGASACA

           - MJERENJE TLAKA I ŠECERA U KRVI

           - PREZENTACIJA „NK OSIJEK“- DRUŽENJE IGRACA I DJECE

           -IZLOZBA ucenickih radova na temu Domovinskog rata

14:30h – PREDAVANJE O VRIJEDNOSTIMA DOMOVINSKOG RATA - Ministar branitelja Tomo Medved

- Spomen soba poginulih hrvatskih branitelja, Zvonimirova 105

17:00h - SVECANOST POLAGANJA VIJENACA  na Spomen-obilježje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu - Park hrvatskih branitelja

17:45h - PROGRAM SJECANJE NA POGINULE HEROJE - Spomen soba poginulih hrvatskih branitelja, Zvonimirova 105  

 

Dan Obljetnice ustroja 130. brigade HV Osijek spada u drugi veliki, ali jednako važan datum obrane grada Osijeka (pored 28. lipnja ustroj 106. brigade HV-Dan osječkih branitelja), kada je dodatno ojačana i organizirana obrana najvećeg slavonskog grada. Mobilizacijom 130. brigade posebno je osiguran južni prilaz gradu i komunikacija Osijek-Đakovo. Nakon okupacije Vukovara najveći neprijateljski pritisak, u namjeri stvaranja obruča oko grada Osijeka, trpile su linije obrane 130. brigade. Agresor je iako superioran u vojnoj tehnici i obučenom ljudstvu, zauvijek zaustavljen i pobijeđen na prilazima Čepina i grada Osijeka na položajima 130. brigade HV, zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja. Time je 130. brigada HV briljantnom pobjedom ispunila svoju povijesnu zadaću i grad Osijek označila NEPOKORENIM GRADOM-SIMBOLOM POBJEDE U DOMOVINSKOM  RATU !

 Udruga veterana 130. brigade HV  izradila je operativni plan MUZEJA DOMOVINSKOG RATA u Osijeku, na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, kako bi Osijek-grad pobjede u Domovinskom ratu, njegovi branitelji, djeca i posjetitelji dobili muzej, u kojem bi generacije mogle učiti o pozitivnim vrijednostima Domovinskog rata: herojstvu, zajedništvu i solidarnosti branitelja u nametnutom ratu. Time bi Osijek dobio još jedno nezaobilazno mjesto za sve turiste i goste i služio u svrhu promidžbe Osijeka kao grada pobjede, ali i kao grada civilitiranosti, kulture i tolerancije. Projekt je dobio potporu Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva poduzetništva i obrta, brojnih braniteljskih udruga, medija, arhitekata, urbanista i građana.

 Udruga u 2017. godini ima još niz planova, a prije svega dovršiti film radnog naslova „Kako smo obranili grad Osijek“ kao svojevrsni nastavak filma Osijek-nepokoreni grad“ čime želimo javno prezentirati dosad neviđene dokumentarne snimke obrane grada Osijeka.

 Udruga veterana 130. Brigade HV Osijek u studenom priprema otvorenje multimedijske izložbe „OSIJEK  NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE“, a povodom Dana Grada Osijeka veliku izložbu ratnih fotografija „KAKO SMO OBRANILI OSIJEK“.  

Zlatko Dernaj