25. obljetnica pokušaja proboja u Vukovar

25. obljetnica pokušaja proboja u Vukovar 25. obljetnica pokušaja proboja u Vukovar

fotografija Stjepan Filipović

Kod spomen obilježja u Jarmini obilježena je 25. obljetnica pokušaja proboja u Vukovar Specijalne jedinice policije „Rode“ iz Varaždina .

"Rode" su osnovane 18. ožujka 1991. godine, a u postrojbi su bili dragovoljci s područja Međimurja, Zagorja i Podravine. Kroz Domovinski rat u više su navrata prošli sva bojišta od Vukovara do Dubrovnika, preko vrhova Velebita Like i Banije. Sudjelovali su u svim važnim vojnim akcijama  od Maslenice, Medačkog džepa, Bljeska, Oluje, Ljeta 95, rekao je predsjednik Udruge specijalne policije Policijske uprave Varaždinske "Roda" i ratni zapovjednik, Goran Mihalić te dodao da je najteža bitka bila upravo na ovome mjestu kada su željeli pomoći suborcima koji su se našli u okruženju neprijatelja.
Policijska uprava varaždinska u dogovoru s Ministarstvom odlučila je pokušati probiti se do Vukovara i omogućiti njihov izlazak, ali na žalost kod sela Karađičeva nisu uspjeli u toj namjeri, istaknuo je Mihalić.
Pripadnici Specijalne jedinice policije Policijske uprave Varaždinske "Roda" u jutarnjim su satima 9. studenoga 1991.  krenuli u pomoć suborcima ne očekujući tako veliki otpor neprijatelja, prisjetio se pripadnik Roda,  Zvonko Jagec.
Borba je bila žestoka, u pomoć su nam priskočili pripadnici Žutih mrava i dragovoljci HOS-a. Morali smo se povući sa svojih položaja i tom su prilikom smrtno stradala četvorica, a tridesetak je bilo ranjenih, dok se još uvijek jedan vodi kao nestala osoba, rekao je Jagec.
Spomen obilježje trajno je sjećanje na Mladena Kasuna, Zvonka Kardoša, Branka Kosa, Željka Pongraca te nestalog Vlade Štampara koji su dali svoje živote u akciji proboja obruča oko Vukovara.

Goran Mihalić

Zvonko Jagec