25. Petrijevačke žetvene svečanosti

25. Petrijevačke žetvene svečanosti

foto Radio Osijek

U Petrijevcima će se u petak, subotu i nedjelju održati 25. "Petrijevačke žetvene svečanosti", manifestacija izvornog i amaterskog folklornog stvaralaštva, koja se održava pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci uz potporu brojnih sponzora i uključivanjem udruga i mještana Petrijevaca i Satnice.

img_20190712_102505.jpg Program počinje u petak nastupom zbora projekta ,,Nove kreacije treće generacije" i izložbom radova koja će se održati u predvorju Osnovne škole Petrijevci, a završava bogatim domjenkom starinskih jela i kolača koje svake godine pripremaju vrijedne Petrijevčanke i Satničanke. U večernjim satima na maloj pozornici nastupit će TS "Čuvari noći" iz Narda.

U subotu će biti održana 11. regionalna manifestacija ,,Dani meda u Valpovštini", te promocija knjige Akademika Ivana Cifrića "Selo u sjećanju Petrijevci" uz nastup VS "Mursella" Petrijevci, a na ljetnoj pozornici u večernjim satima nastupiti puhački orkestar DVD-a Petrijevci, pjevačka sekcija Udruge umirovljenika Petrijevci, KUD "N.Š.Zrinski" Petrijevci, VS "Mursella" Petrijevci i MPS "Satničani" Satnica i Dramska sekcija. Potom će nastupiti TS "Salaš".

Središnji programi manifestacije je u nedjelju kada će se održati svečani mimohod KUD-ova i demonstracija "Starinske žetve - kosidbe" na obližnjem polju u izvedbi domaćina, krunidba "kraljice žetve" te nastupi gostujućih KUD-ova na ljetnoj pozornici. 25. "Petrijevačke žetvene svečanosti" završavaju koncertom Stjepana Jeršeka Štefa i TS "Džentlmeni" iz Osijeka.

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić pohodit će u nedjelju 14. srpnja Petrijevce. Tom prilikom će predvoditi misu u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Petra apostola, u zajedništvu s đakovačko-osječkim pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem i svećenicima.

Toga dana je predviđen i doček kardinala Pulića u 10 sati u središtu Petrijevaca. Kardinalu će na kraju mise biti uručen i dar brojnih dobročinitelja za karitativne potrebe Vrhbosanske nadbiskupije.