27. slavonski biennale: Slika kao virus

27. slavonski biennale: Slika kao virus 27. slavonski biennale: Slika kao virus

Valentina Radoš (Foto: Stjepan Filipović)

Muzej likovnih umjetnosti u 19 sati održava prvo stručno vodstvo kroz postav izložbe “27. slavonski biennale: Slika kao virus”. Vodstvo će održati viša kustosica Valentina Radoš .

Iako u Muzeju vjeruju kako će biti puno zainteresiranih, zbog osiguravanja potrebnih mjera socijalne distance i zadovoljavanja epidemioloških preporuka, vodstvu će moći prisustvovati deset osoba. Svi zainteresirani moći će se prijaviti putem e-maila ili Facebook-a, a nakon što se prikupi dovoljan broj ljudi, prijave će se zatvoriti, o čemu će obavijestiti na svom Facebook profilu. Budući da su ograničeni s brojem sudionika po vodstvu, a kako bi svim zainteresiranima osigurali dolazak, stručna vodstva kroz 27. slavonski biennale održavat će se u nekoliko termina tjedno. Za prvo u nizu vodstava, u četvrtak, 18. veljače možete se prijaviti e-mailom na katica.kaniza@mlu ili u inbox Facebook stranice Muzeja likovnih umjetnosti. Iz Muzeja poručuju kako je svim prijavljenima ulaz na vodstvo slobodan, uz obavezno nošenje maske.
Slavonski biennale svoje je prvo osječko ostvarenje doživio 1968. godine. Od tada je prošlo više od pola stoljeća, što je samo po sebi respektabilan broj godina, broj koji očekivano sadrži mnogo toga, bilo da pričamo o ljudskim životima bilo o izložbenim manifestacijama. Od početnog, revijalnog prikaza recentnog stvaralaštva Slavonaca do nastojanja proboja u šire umjetničke scene, od mirnih vremena do ratnih biennala, od razdoblja rasta do razdoblja odmora..., 27. izdanje naše manifestacije u budućim će se pregledima izdvajati po pandemijskoj specifičnosti vremena u kojem je ostvareno – vremena u kojem je izložba postavljena u izolaciji muzejskog prostora, a posjetitelji su je razgledali u svojim domovima. Muzeološki izazovi kako izlagati beskontaktno, virtualno, gotovo skrivajući se od nevidljivog neprijatelja, ostat će trajna oznaka 2020. godine. No naziv Slika kao virus nije nužno samo izravna referenca na virusnu ugrozu koja je obilježila tekuću godinu (iako nam je to možda prva i prirodna pomisao), već je referenca i na širu sliku suvremenosti i sveprisutne funkcionalne zakonitosti ljudske vizualne kulture.
Valentina Radoš (iz izložbenog kataloga)