28. SLUK

28.               SLUK

Od 24. do 29. svibnja u Osijeku se održava 28. Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske. Ovogodišnji SLUK donosi 12 predstava i izložbu kojom se obilježava 90. rođendan Branka Mihaljevića, po kojem je osječko Dječje kazalište dobilo ime.

Zbog epidemioloških mjera, kazališne će družine u Osijeku boraviti samo na dan kada imaju predstavu, neće se zadržavati, što ovu bijenalnu manifestaciju čini drukčijom od svih održanima do sada. Najboljima će biti dodijeljene nagrade za najbolje oblikovanje rasvjete, za najbolju kreaciju lutaka i maski, za najbolju scenografiju, za najbolju kostimografiju, za najbolji novi tekst (izvorni ili prilagodba), za najbolju glazbu, za najbolju glumu – animaciju, za najbolju režiju i za najbolju predstavu u cjelini, zatim nagrada dječjeg prosudbenog odbora te nagrada za ukupnu likovnost predstave “Branko Stojaković”, koju tradicionalno dodjeljuje Kazalište lutaka Zadar. Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU dodjeljuje Povelju za promicanje hrvatske dramske književnosti na lutkarskoj sceni.

Na ovom SLUK-u ništa ništa nije normalno posebno je u svojoj poruci uoči tog kazališnog festivala posvećenog isključivo lutkarskoj umjetnosti istaknuo Ivica Lučić, izvršni producent SLUK-a, ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića: "Dakle, nije normalno da se najbolji lutkari Hrvatske ne skupe svi na jednom mjestu svake dvije godine, da ne pogledaju međusobno što najbolje imaju za pokazati u protekle dvije godine, da se ne druže cijelo vrijeme trajanja festivala, da ne dijele zadovoljstvo ili nezadovoljstvo dodijeljenim nagradama na završnoj večeri, da se jedni drugima ne pohvale dobrim stvarima i da se jedni drugima ne požale na loše stvari, da ne zapjevaju i ne zaplešu, nije normalno da lutkari kaplju na SLUK jedan po jedan u dolasku i otkapljavaju isto tako u odlasku! E, pa dobro! Ako već na SLUK kaplju, neka barem na taj način tkaju slap hrvatskog lutkarstva u kontinuitetu. Ono što je ipak normalno na ovogodišnjem SLUK-u jest to da je u Osijeku! Onda je normalno da vam svima poželim – Dobro došli u Osijek na ovaj jedini nenormalni SLUK u povijesti", poručio je Lučić.
Slično je svoju poruku uoči SLUK-a intonirala i Jasminka Mesarić, predsjednica Organizacijskog odbora i predsjednica HC UNIMA-e: "28. Susret lutkara i lutkarskih kazališta ostat će zapamćen jer se održao u vrijeme koje ćemo pamtiti po malom virusu koji nam je u samo godinu dana uspio u potpunosti promijeniti način života. Ne družimo se na nama dobro poznati način – pozdravljamo se iz daljine, ne rukujemo se, ne grlimo se, ne sjedimo jedni pored drugih. Predstave gledamo online, termine festivala mijenjamo, organiziramo ih na daljinu, usput čineći sve kako bismo živjeli život.
Pred nama je bogati program ovogodišnjeg SLUK-a. Uživat ćemo gledajući dvanaest predstava koje je ove godine za sudjelovanje na SLUK-u pomno izabrala Teodora Vigato. Uživat ćemo u izložbama, obilježit ćemo 90. rođendan Branka Mihaljevića, ugostit ćemo četvrto izdanje SHOW-CASE-a u organizaciji Kazališnog epicentra, održati sastanak Upravnog odbora HC UNIMA, biti dio programa Vukovarskog lutkarskog proljeća i maštati da smo svih dana održavanja SLUK-a svi zajedno u Osijeku jer lutkare odlikuje bogata mašta i vedar duh koji im pomaže u stvaranju najneobičnijih predstava i prevladavanju raznih teškoća. Vjerujući u našu bogatu maštu i vedar duh želim vam dobrodošlicu u Osijek, u Dječje kazalište Branka Mihaljevića s nadom da nam je ovo prvi i zadnji Susret u ovakvom izdanju i da će slijedeći SLUK biti opet onaj star i da ćemo se „gužvati” i stvarati „šušur”, da ćemo se grliti, rukovati, juriti s predstave na predstavu."