30 godina od stradanja mještana Lovasa

30 godina od stradanja mještana Lovasa 30 godina od stradanja mještana Lovasa

Foto: Stjepan Filipović

Prije točno 30 godina u Lovasu se dogodio jedan od najstrašnijih zločina u Domovinskom ratu. Počast stradalim Lovašanima odana je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća podno spomen-obilježja i križnim putem.

Što mora biti u ljudskim glavama da se ljude svjesno natjera u minsko polje u kojem izgube svoj život, a preživjele na svirep način dokrajči, zapitao se vukovarsko - srijemski župan Damir Dekanić. "Strašna žrtva mještana Lovasa, jedna u nizu žrtava na ovom području. Nadam se da će svi oni, koji su za to odgovorni, jednog dana stati pred licepravde", naglasio je župan Dekanić.
Prije trideset godina 89 lovaskih Hrvata poginulo je u Domovinskom ratu. "Grupa od 51-ne osobe dotjerana je ovdje na "livadu djeteline" i praćena oružjem, pucajući im u leđa, zločinci su ih natjerali da se drže za ruke i da koseći nogama djetelinu aktiviraju mine. Dvadeset jedan Lovaščanin je na mjestu poginuo u tom okrutnom zločinu od mina ili pucnja a 14 je teško ranjeno. Kasnije, toga 18. listopada još su 23 Lovaščana ubijena u svojim ulicama, kućama, garažama ili podrumima", podsjetila je općinska načelnica Tanja Cirba.
Za ovaj okrutni zločin nitko nije odgovarao. Srbijansko je pravosuđe dosudilo ukupno 23 godine zatvora, a na optužnici je bilo registrirano 69 civilnih žrtava. Solidarnost i suosjećanje obiteljima žrtava došla je iskazati osnivačica i koordinatorica Udruge "Žene u crnom" Staša Zajović "da kažemo da se divimo njihovoj hrabrosti i upornosti da i pored ogromnih prepreka i opstrukcija prate i dalje suđenje da se bore za kažnjivost zločina".
U udruzi Žene u crnom zabrinuti su što je u Srbiji proces suočavanja s prošlošću na institucionalnoj razini stopiran i da je praćeno velikom propagandom koja slavi rat i ratne zločince, istaknula je Staša Zajović.

 

Damir Dekanić

Tanja Cirba

Staša Zajović