4. forum ICT društvo o "Digitalnoj ekonomiji"

4. forum ICT društvo o "Digitalnoj ekonomiji" 4. forum ICT društvo o "Digitalnoj ekonomiji"
foto Radio Osijek / KI foto Radio Osijek / KI
foto Radio Osijek / KI foto Radio Osijek / KI
foto Radio Osijek / KI foto Radio Osijek / KI
foto Radio Osijek / KI foto Radio Osijek / KI
foto Radio Osijek / KI foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Na osječkom Ekonomskom fakultetu u petak je održan 4. forum ICT društvo, a ovogodišnja je tema "Digitalna ekonomija" koja je zapravo križanac novih tehnologija i ekonomije, a neizbježno je nastala u današnje digitalno doba, posebice izraženo u današnje vrijeme koronavirusa.

Jedan od pokretača ICT foruma prof. Anđelko Milardović, iz Instituta za europske i globalizacijske studije, napomenuo je kako bi se digitalna transformacija, koja se događa u posljednjem desetljeću, mogla promatrati kao postupak iskorištavanja digitalne tehnologije za stvaranje novih ili modificiranje postojećih korisničkih iskustava, kao i poslovne kulture i procesa, kako bi se udovoljilo promjenjivim potrebama kupaca i tržišta: "Tijekom ove pandemije prisilno je došlo do ubrzane digitalizacije svakodnevnog života i sve su se ljudske aktivnosti prebacile u kibernetički prostor. Da nije bilo moderne tehnologije za vrijeme pandemije sve bi stalo i to je njezina dobra strana. Ona ipak ima i lošu stranu jer se događa dehumanizacija, otuđenje i raspad klasičnog društva. Tehnologija će se i dalje razvijati jer svijet ide dalje, no treba voditi računa o humanističkoj strani i ravnoteži ekonomije, tehnologije, humanizma i prirode."

Slično razmišljanje iznio je u ime domaćina, Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prorektor za znanost Josip Mesarić. Rekao je kako Fakultet odlično surađuje s IT tvrtkama te istaknuo kako ekonomija u Hrvatskoj ponajprije treba postati kvalitetna, a tek onda digitalna: "Ja sam ponekad suzdržan kada se spominje pojam "digitalna ekonomija" jer ekonomija u prvom redu mora biti dobra, a s obzirom na to da je danas sve digitalno i ona će sama po sebi postati digitalna. Što se tiče našeg Fakulteta, mislim da smo mi uz FERIT drugi koji stvara kadar koji čini digitalnu transformaciju."

Jedan od moderatora programa, vlasnik tvrtke Future HR Aco Momčilović, istaknuo je kako digitalna ekonomija obilježava naš svakodnevni život, a pandemija vezana uz koronavirus ubrzala je proces digitalne transformacije svijeta i digitalne ekonomije: "Digitalna ekonomija, odnosno njezini pokretači, poput AI, IOT, Blockchaina, će u narednim godinama vjerojatno biti još značajniji, a naš je cilj vidjeti kako se Hrvatska za to može što bolje pripremiti. U krajnjem slučaju vrlo je važno što više ljudi zaposliti na tim poslovima i zadržati iz u Hrvatskoj jer ovo je ogromna prilika."

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin rekao je kako je novoj Gradskoj upravi plan u četverogodišnjem mandatu Osijek dovesti na prvo mjesto među gradovima u Hrvatskoj kada je riječ o digitalizaciji: "Što više usluga našim sugrađanima, poduzetnicima i obrtnicima moramo učiniti dostupnima on-line kako bi im olakšali i ostvarili uštede. S obzirom na to da sam i sam djelatnik osječkog FERIT-a nekako sam preuzeo najveću odgovornost iz tog dijela i učinit ćemo sve da to i postignemo, a tomu će zasigurno doprinijeti i ovakvi forumi."

Zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić dodao je kako su ovakvi forumi nužni da bi nas pripremili za budućnost: "Svjedoci smo vremena koliko je digitalna tehnologija napredovala i koliko će napredovati. Osječko-baranjska županija je spremna za budućnost što se i dokazalo u proteklih godinu i po dana, a tim putem moramo i nastaviti."