4. Retro Jankovac – povratak u 1895. godinu

4. Retro Jankovac – povratak u 1895. godinu

Hrvatsko planinarsko društvo "Bršljan – Jankovac" Osijek u nedjelju, 14. srpnja, na Jankovcu će održati 4. po redu Retro Jankovac, koji će sudionike izleta vratiti pred kraj 19. stoljeća. Okupljanje je u 10 sati.

retro-jankovac-zena.jpgOrganizatori pozivaju sve koji se žele priključiti da zavire u škrinje svojih baka i djedova, odjenu se zaista retro kako bi tog dana na Jankovcu stvorili atmosferu koju su osjetili Dr. Vatroslav Schwarz, ravnatelj osječke zakladne bolnice i njegovi prijatelji, osnivači „Bršljana“.
"U želji da se podsjetimo kako su Jankovac doživjeli njegovi prvi posjetitelji koji su imali hrabrosti i odlučnosti osnovati prvo planinarsko društvo u Osijeku i Slavoniji, već četvrtu godinu za redom organiziramo izlet Retro Jankovac", kaže Đorđe Balić, koji je potaknuo ove tematske izlete. "Jankovac je lijep tijekom cijele godine, ali smo odbrali ovaj termin je je blizu povijesnim događajima koji su s Jankovcem povezani: 31. srpnja 1861. godine umro je Josip pl Janković od Bribira i Voćina, a 30. srpnja 1862. njegovi su posmrtni ostaci preneseni u grobnicu na Jankovcu", objašnjava Balić.
jankovac-pred-grobnicom.jpgOkupljanje je u 10 sati na "Jankovačkom korzu", nakon kojeg tko želi može krenuti u obilazak Jankovca i to uz pomoć lugara pl Josipa Jankovića. U podne je smotra old timera, a u 13 sati u krčmi kod "hajduka Bojanića" svoje tekstove čitaju novinari osječkih redakcija.
Zajednički je ručak u 14 sati – specijalitet je Retro Jank Rost, pripremljen prema starim Jankovačkim receptima iz 1985., koje je sve ove godine čuvao, sačuvao i servirat će Miro Mutter, predsjednik HPD-a "Bršljan-Jankovac".
Svi sudionici izleta bit će predstavljeni i pl Josipu Jankoviću od Bribira i Vučina, koji će biti na čelu povjerenstva koje će izabrati najljepši ženski šeširić, planinarski muški šešir, suncobran, ukupni styling i najoriginalniji planinarski štap. "Ostalo su iznenađenja", poručuju organizatori.
jankovac-1930.pngUz Udrugu Stari fijaker iz Đakova u 16 sati zaplesat će se stari gradski plesovi. U 17 će "(trgnuti) još jednu pa idemo".
Planinarsko je društvo organiziralo poseban prijevoz na izlet Retro Jankovac iz Osijeka autobusom, koji kreće u 7 sati ujutro od Karake, no može se doći i u "vlastitoj režiji".