45-godišnji Srbin kazneno prijavljen zbog ratnog zločina na Ovčari

45-godišnji Srbin kazneno prijavljen zbog ratnog zločina na Ovčari

Foto: poslovni-savjetnik.com

Nakon višegodišnjeg istraživanja, policija je danas podnijela kaznenu prijavu protiv 45-godišnjeg srbijanskog državljanina zbog sumnje da je nakon pada Vukovara u studenome 1991. sudjelovao u strijeljanjima zarobljenika.

U policiji tvrde da je osumnjičeni tijekom listopada 1991. godine, nakon okupacije vukovarske gradske četvrti Sajmište, sudjelovao u odvođenju i ubojstvu sedam civilnih osoba, od kojih se troje još uvijek vode kao nestali.
Sumnja se da je kao pripadnik JNA 20. studenog 1991. u hangaru na Ovčari sudjelovao u zlostavljanju i ubojstvima zarobljenika 
dovedenih iz vukovarske bolnice te usmrtio više osoba. Među njima je bio i Jean-Michel Nicolier, dragovoljac domovinskog rata koji je došao iz Francuske. Njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.
S ostalim pripadnicima neprijateljskih postrojbi na lokaciji Grabovo/Vorginac, udaljenoj oko kilometara od hangara, sudjelovao je u strijeljanju 200 zarobljenika, a do danas su identificirani posmrtni ostaci 193 zarobljenika", kažu u MUP-u.
Kaznena prijava protiv nedostupnog srbijanskog državljanina podnesena je nakon istraživanja policije i osječkog Županijskog državnog odvjetništva zbog sumnji da je "kao pripadnik JNA sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku kada je nakon okupacije Vukovara počinio kazneno djela ratnog zločina" protiv civila i ratnih zarobljenika, izvijestio je MUP.
"S obzirom da je osumnjičeni srbijanski državljanin nedostupan, hrvatska će policija u suradnji s nadležnim tijelima kaznenoga progona u Hrvatskoj i inozemstvu, maksimalno intenzivirati mjere traganja s ciljem uhićenja i privođenja osumnjičenika nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske", stoji u priopćenju.