46. kiparska kolonija Ernestinovo

46. kiparska kolonija Ernestinovo

Deset kipara i deset slikara stvarat će u Ernestinovu od 5. do 10. kolovoza, a posjetitelji mogu uživati u zabavnom programu, pratiti Memorijalni nogometni turnir Borislav Gverieri te kušati jela spravljena na fišijadi i natjecanju u kuhanju čobanca.

Svečano je otvorenje 46. kiparske kolonije u Ernestonovu u subotu, 3. kolovoza, a 10 kipara i 10 slikara radit će od 5. do 10. kolovoza na temu biblijskih motiva. Pet će kipara izraditi reljef za kor u crkvi Presvetog Trojstva u Ernestinovu za koju su po povratku u mjesto nakon Domovinskog rata izradili i 14 postaja križnog puta. Na ogradi dugoj 10 metara bit će sedam motiva iz Starog zavjeta koje su ernestinovački kipari već počeli raditi kako bi do kraja kolonije i završili. Gosti kipari izradit će od slavonskog hrasta skulpture koje će biti postavljene u središtu obnovljenog Parka skulptura oko novih klupa. Uz kipare i slikare radit će i četvero malih kipara i četvero malih slikara okupljenih u dječjoj umjetničkoj akademiji koja je uvedena prošle godine.

Duga je tradicija naivnog kiparstva u Ernestinovu i žele ga zaštititi kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić pojasnila je da su proučavali dokumentaciju i u suradnji s konzervatorima i Ministarstvom kulture pokrenuli proces zaštite nematerijalne kulturne baštine. Jer Ernestinovo je kolijevka naivnog kiparstva u Europi i žele zaštititi proces nastajalja naivne skulpture u slavonskom hrastu. Kao prilog potrebnoj dokumentaciji Mato Tijardović, uz rad na reljefu u crkvi, izradit će skulpturu kao što se izrađivala nekada, na prvoj koloniji, bez motornih pila, samo snagom i umijećem ruku, dlijetima i batom. No, tu ne misle stati pa će naivno kiparstvo pokušati staviti i na popis UNESCO-a. 

 kiparska-kolonija-ernestinovo-2019-plakat.jpg