46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

46. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

Završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj ove se godine održava od 7. do 9. studenog u Vukovaru.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma, a u programu donosi filmove iz recentne produkcije, autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. Ove je godine u natjecateljski program uvršteno 25 od 119 prijavljenih filmova, a o najboljem će odlučivati žiri u sastavu: vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić, redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać te producent Ivan Kelava.

Revija, koja je dosad bila isključivo nacionalnog karaktera, od ove se godine otvara na regionalnom nivou. U tom kontekstu na Reviji će se predstaviti dva regionalna projekta:

- Dunavski brod mira - projekt putujuće učionice - broda koji će na svom putu od Beča do Beograda okupiti srednjoškolce i njihove profesore iz Slovačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske i Srbije u srpnju 2015. Oni će u dva tjedna putovanja osmisliti i producirati jedinstvene medijske sadržaje za široku upotrebu na platformi projekta, medijima i društvenim mrežama. Hrvatski partner projekta je Hrvatski filmski savez.

- Cinema City Campus - edukativna platforma u okviru međunarodnog filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu, namijenjena mladim autorima i filmskim profesionalcima iz zemlje i regije (ex-YU).

Također u okviru revije održat će se tribina posvećena neprofesijskom stvaralaštvu u podunavskoj regiji s gostima iz Srbije i Mađarske.

Na ovogodišnjoj Reviji uvedena je i nagrada publike koja će nositi ime Vukovarca Vladimira Puhala, glumca najpoznatijeg po davanju glasa Zekoslavu Mrkvi i Japanskoj Bubi, s kojima su odrastale mnoge generacije. U čast Vladimira Puhala na Reviji u Vukovaru vukovarskim i borovskim osnovnoškolcima bit će i prikazan film Čudesna šuma Milana Blažekovića, u kojoj je glas posudio upravo Puhalo. Bit će to svojevrsni revijski pretprogram i poklon za osnovnoškolce grada na Dunavu.

Revija je podržana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Grada Vukovara. Ulaz na sve programe je besplatan, a detalje o rasporedu projekcija potražite na službenoj stranici revije.

Programski raspored

Petak, 07. studenog

10:00 / Ružičkina kuća - Poklon za najmlađe Vukovarce: Retrospektiva Vladimira Puhala:Čudesna šuma
11:00 / Kino Borovo naselje - Poklon za najmlađe Vukovarce: Retrospektiva Vladimira Puhala: Čudesna šuma
18:00 / Ružičkina kuća - Prezentacija Danube Boat projekta i Cinema City Campusa
19:00 / Ružičkina kuća - Svečano otvaranje Revije i Prva revijska projekcija + razgovor s autorima
21:00 / Ružičkina kuća - Druga revijska projekcija + razgovor s autorima

Subota, 08. studenog

10:00 / Ružičkina kuća - Treća revijska projekcija + razgovor s autorima
11:30 / Ružičkina kuća - Četvrta revijska projekcija + razgovor s autorima
17:00 / Ružičkina kuća - Nagrađeni filmovi s UNICE 2014.
19:00 / Ružičkina kuća - Peta revijska projekcija + razgovor s autorima
21:00 / Ružičkina kuća - Šesta revijska projekcija + razgovor s autorima

Nedjelja, 09. studenog

13:00 / Ružičkina kuća - Tribina: neprofesijsko filmsko stvaralaštvo u Podunavskoj regiji
15:00 / Ružičkina kuća - Javno žiriranje
16:30 / Ružičkina kuća - Dodjela nagrada i zatvaranje Revije