47. Kolonija kipara naivaca Ernestinovo

47. Kolonija kipara naivaca Ernestinovo

47. Kolonija kipara naivaca Ernestinovo ove će se godine održati od 3. do 8. kolovoza, ali s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, neće biti popratnih glazbenih, zabavnih i sportskih programa na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Kipari i slikari radit će u parku, nastavit će tradiciju.

Umjetnici će tradicionalno svoje radove stvarati u Parku skulptura, a ove godine na koloniji sudjeluju kipari Mato Tijardović (Osijek), Siniša Tešankić (Ernestinovo), Zvonimir Dangubić (Hlebine), Vlado Hržica (Antunovac), Nedo Malenica (Osijek), Ivan Trupković (Sirać), Ivan Forjan (Bilje), Ivan Mišić (Zmajevac), Luka Tolić (Ernestinovo), Dragutin Ciglar (Koprivnica), Željko Vinter Kranjčević (Rijeka), Vedran Jakšić (Osijek) i Ivica Tolić (Ernestinovo) te slikari Ivo Kolar (Križevci), Rozvelt Kapović (Osijek), Saša Matković (Laslovo), Josip Gregurić (Koprivnica), Marko Markešić (Stara Diklenica), Ružica Hraško (Otok) i Zoltan Eđed (Laslovo).
Ni ove godine neće izostati dječja umjetnička kolonija, a održat će se i 17. Međunarodna kolonija mladih Ernestinovo.

"Na 47. koloniju pozvali smo 13 kipara i 8 slikara. Kolonija će se održavati u parku gdje ćemo raditi od slavonskoga hrasta, kao i obično. Posljednjih godina radimo tematsku koloniju, ove će godine tema biti 'Stari zanati'. Petnaestero djece stvarat će na radionicama u tri učionice te dva djeteta koja će stvarati zajedno s nama u parku. I slikari će stvarati na zadanu temu," rekao je predsjednik kolonije Mato Tijardović.

"Kolonija kipara naivaca Ernestinovo tradicionalno je i centralno sastajalište kipara naivaca već 47.g. i upravo zbog kiparstva smo se iznova i okupljali u parku svake godine.
Tradiciju poštujemo, njegujemo, održavamo, prenosimo s generacije na generaciju i ne smijemo ju prekinuti. Stoga će se u sklopu programa 47. Kolonije kipara naivaca Ernestinovo održati isključivo rad kipara naivaca i slikara po mjerama i preporukama epidemiološke službe, kako bismo tradiciju nastavili. Kolonija kipara je odolijevala i prkosila vremenu, ni rat ju nije zaustavio, neće niti koronavirus.
Vjerujemo da ćemo zajedno željno iščekivati sljedeću godinu te 48. potpuno izdanje Kiparske kolonije, a Vi, ne propustite u terminu od 03.08.-08.08.2020. posjetiti Park skulptura, pogledati kako nastaju vrijedna i jedinstvena umjetnička dijela u maniri naive, ne propustite svojim posjetom „nagraditi“ vrijedne kipare i slikare, jer upravo zbog njih i njihove ostavštine ove godine održavamo 47. Koloniju kipara naivaca Ernestinovo", poručila je načelnica općine Ernestinovo Marijana Junušić.