51. Iločka berba grožđa

51. Iločka berba                  grožđa

Iločka turistička i vinska manifestacija ove godine svoja vrata otvara po 51. put, a trajat će od 23. kolovoza i do 2. rujna. Središnji dio ove jedinstvene manifestacije održat će se 31. kolovoza uz koncert grupe Magazin i 1. rujna, kada će nastupiti Giuliano.

"51. Iločku berbu grožđa organizira Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Iloka, a u manifestaciju su uključeni i svi vinari Vinskog Klastera Srijem, kao i Iločki podrumi. Također, u organizaciju ovogodišnjeg raskošnog programa 51. Iločke berbe grožđa s brojnim aktivnostima uključili su se i Muzej grada Iloka, Knjižnica i čitaonica, Matica Slovačka i KUD-ovi, kao i brojni ugostitelji iz Iloka i okolice.

Najistočniji grad u Hrvatskoj, Ilok, dunavsko je kraljevstvo vina koje svojim tramincem, kao i svim drugim vinskim sortama ovoga područja posebno tijekom Iločke berbe grožđa privlači brojne ljubitelje dobre kapljice. Proizašla iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda, manifestacija Iločka berba grožđa, od svojih početaka 1962. godine, prerasla je u jednu od najznamenitijih i najatraktivnijih turističkih i kulturno-zabavnih manifestacija u Hrvatskoj koja iz godine u godinu svojim programom privlači sve veći broj turista iz cijele Hrvatske, ali i Vojvodine i bližih država.

Tako će i ove godine 51. Iločka berba grožđa ponuditi gostima grada Iloka mnoštvo interaktivnih i zanimljivih sadržaja. Uz već omiljenu Pudarinu, stari narodni običaj čuvanja vinograda prije berbe i 6. Noći vina, koja se prigodno održava u Starom podrumu u suradnji s Iločkim podrumima, organizatori 51. Iločke berbe grožđa pripremaju i Dunavski maraton čikli, nastupe KUD-ova iz Slavonije i Srijema, edukativno-zabavne radionice za djecu i još mnoštvo drugih iznenađenja. Uz vrhunska vina i smotre vinara, tijekom Iločke berbe grožđa, svi gosti grada Iloka imat će priliku kušati i ponajbolje gastronomske delicije ovoga kraja."

/pozivnica organizatora/