54. Vinkovačke jeseni

54.      Vinkovačke     jeseni

Kao i prijašnjih godina, tako su i na ovogodišnjim 54. Vinkovačkim jesenima što se održavaju od 13. do 22. rujna, organizatori priredili niz koncerata prvih imena hrvatske zabavne glazbe, a brojni Vinkovčani i njihovi gosti zasigurno će moći odabrati izvođača koji im najviše odgovara.

Vinkovačke jeseni su najveća kulturna manifestacija u regiji i one prikazuju ljepotu koja proizlazi iz duše slavonskog čovjeka. Nema Vinkovačkih jeseni bez šokačkog kola – tradicijskog plesa koje je uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Najveća kulturna manifestacija u regiji, čuvarica i slikarica izvornoga načina života upućuje i na neistražene pravce i mogućnosti u budućnosti

Ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni održat će se od 13. do 22. rujna, a u desetodnevnom pretežno folklornom, no i zabavnom i drugom programu nastupit će oko 8000 sudionika, najavio je na konferenciji za medije vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Bosančić.

“Pozivam sve koji vole tradicijsku kulturu da tih dana dođu u Vinkovce i svjedoče bogatstvu hrvatskoga folklornoga naslijeđa.”, rekao je gradonačelnik Bosančić te izrazio očekivanja da će ovogodišnja manifestacija biti najposjećenija do sada.

pressica1.jpg

Zahvalio je sponzorima bez kojih priredba ne bi bilo ovako sadržajna i bogata, a posebnu zahvalu je uputio hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović što je i ove godine prihvatila pokroviteljstvo.

Tajnik Organizacijskog odbora Stjepan Đurković rekao je da Vinkovačke jeseni i ove godine otvaraju Folklorne večeri, a od 13. do 18. rujna na toj će priredbi nastupiti više od 50 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije pri čemu njihove nastupe prati stručni žiri i odabire deset najboljih. Dječje vinkovačke jeseni održat će se 14. i 15. rujna, a u svečanom mimohodu prodefilirat će preko 60 dječjih folklornih skupina s oko 2500 najmlađih njegovatelja tradicijske kulture. Svečano otvorenje 54. Vinkovačkih jeseni održat će se 20. rujna pod geslom “Tri nam drage riječi” (Slavonija, Baranja i Srijem), a u programu otvorenja sudjelovat će niz profesionalnih i amaterskih glumaca kao i članova folklornih skupina, KUD-ova i tamburaških sastava. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora s nastupom 30 KUD-ova iz cijele Hrvatske održat će se 21. i 22. rujna. Najspektakularnija priredba uslijediti će posljednjega dana kada će ulicama grada u svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega proći i predstaviti se 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 30 konjskih zaprega i oko 50 jahača, odnosno gotovo 4500 sudionika mimohoda.

Predviđeno je i niz drugih priredbi i zabavnih programa od Urbanih jeseni, namijenjenih mlađoj populaciji, preko koncerata, Željka Bebeka, Tomislava Bralića i klape Intrade, Massima, Dražena Zečića, Jelene Rozge, Maje Šuput, Ivana Zaka i brojnih tamburaških sastava. Također će se predstaviti proizvođači tradicijskih gastronomskih i drugih proizvoda, obrtnici, rukotvorci i vinari. Na kraju se gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio medijima na potpori i što Vinkovačke jeseni koje nemaju konkurenciju među manifestacijama na kontinentu, prikazuju onakvima kakvima i jesu, dodavši kako će svi zainteresirani od ove godine osim na društvenim mrežama, web stranicama Grada Vinkovaca i Vinkovačkih jeseni o događanjima koji će se ove godine održavati u sklopu naše najznačajnije manifestacije moći pratiti po prvi put i putem QR koda.

****************

koncerti-jeseni2.jpg

Više od 20 koncerata u sklopu programa 54. Vinkovačkih jeseni održavat će se u šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni, u središtu grada, ali i na maloj pozornici Slavonskog sokaka

Vinkovačke jeseni, osim ljubitelja tradicijske kulture, svake godine privlači veliki broj mladih i turista, koji traže raznovrsne sadržaje. Uz popratna događanja o kojima smo već pisali u jednom od prijašnjih brojeva Vinkovačkog lista, ono što zanima ovakvu publiku, zasigurno će biti i koncerti, koji će se održavati na pozornicama u šatoru, u središtu grada, te na Slavonskom sokaku.

Prvog dana manifestacije, u petak 13. rujna na pozornici u šatoru nastupa izvođač s bogatom i uspješnom karijerom. Željko Bebek na sceni je već više od 50 godina, pa hitova zasigurno neće nedostajati. Još jedan pjevač s bogatom karijerom, Massimo, zabavljat će posjetitelje drugog dana Vinkovačkih jeseni, 14. rujna. Ljubitelji dalmatinskog klapskog pjevanja na svoje će doći u nedjelju 15. rujna. Tada će naime u Vinkovcima gostovati dobro poznati Tomislav Bralić & Klapa Intrade. Njima će se na pozornici pridružiti i gosti, Tamburaški sastav Bosutski bećari.

U ponedjeljak 16. rujna pod šatorom se neće održati koncert, no sadržaja neće nedostajati. Već tradicionalno šator će zauzeti modeli i manekenke, a u sklopu Modne revije Loreena, koju organizira Udruženje manekena „Loreena“. Nakon jednodnevne stanke, koncerti se nastavljaju u utorak, 17. rujna, kada će nastupiti splitski pjevač i tekstopisac, Dražen Zečić. Sljedeća dva dana u Vinkovcima gostuju ženske snage hrvatske estrade. U srijedu, 18. rujna nastupa jedna od najtrofejnijih hrvatskih pjevačica, dobitnica Porina, Jelena Rozga. U četvrtak pak vinkovačku publiku zabavljat će Maja Šuput.

Udarni, zadnji vikend 54. Vinkovačkih jeseni obilježit će tamburaška glazba. Nakon Svečanog otvorenja u središtu grada, u šatoru će, u petak 20. rujna nastupiti Tamburaši za dušu. Dan poslije, pretposljednje večeri 54. Vinkovačkih jeseni, na pozornicu će izaći Tamburaški sastav Berde band. Vrhunac završnog vikenda bit će u nedjelju, 22. rujna, kada će nakon svečanosti zatvaranja posjetitelje i ove godine zabavljati dobro poznati Najbolji hrvatski tamburaši.

Ove godine održat će se jedan koncert i na Velikoj pozornici u središtu grada. Također posljednjeg dana 54. Vinkovačkih jeseni posjetitelje u Pješačkoj zoni na Tragu bana Josipa Šokčevića zabavljat će Ivan Zak.

No koncerti se neće održavati samo u šatoru i u središtu grada. Zvuci tamburice moći će se čuti i na Slavonskom sokaku, gdje ćete moći uživati u bogatoj ponudi brojnih izlagača i ugostitelja, a za zabavni dio programa tu su dva tamburaška sastava. Svake večeri na maloj pozornici izmjenjivat će se tamburaški sastavi Slavonski suton i Tambura band.

Ulaz za sve navedene koncerte na pozornici u velikom šatoru Vinkovačkih jeseni, na Slavonskom sokaku i u središtu grada, besplatni su za sve posjetitelje.