63. rođendan najstarijeg hrvatskog tamburaškog orkestra

63. rođendan najstarijeg hrvatskog tamburaškog orkestra 63. rođendan najstarijeg hrvatskog tamburaškog orkestra

Velikim svečanim godišnjim koncertom Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića iz Osijeka proslavilo 63. rođendan društva. Nastupili su svi članovi društva u trima orkestrima te solisti i vokalna skupina.

Veliki svečani godišnji koncert Slavonskog tamburaškog društva Paje Kolarića održan je u osječkom Domu HV-a u kojem su se okupili brojni ljubitelji orkestralne tamburaške glazbe, ali i tradicije i narodne slavonske pjesme i tambure. Društvo, koje nosi ime Paje Kolarića- utemeljitelja tamburaških orkestara u Hrvatskoj, osnovano je 21. ožijka 1954. godine i svake godine publici prikaže najbolje što se naučilo u prethodnoj godini te promovira svoj orkestar koji je najstariji ili, bolje rečeno, najdugovječniji tamburaški orkestar koji kontinuirano djeluje u Republici Hrvatskoj. 

Koncert su otvorili najmlađi članovi "Paje", polaznici škole tambure koji čine dječji orkstar i koje je za prvi javni nastup pripremio dirigent i voditelj škole Marko Sesar. Ovacijama je popraćena njihova izvedba tradicionalnih pjesama, a predsjednik društva Denis Škugor izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u školi tambure sve više djece što pokazuje da među mladima ima puno vrijedne djece koja žele svirati tambure, a to ujedno znači kako će tamburaški orkestar imati tko popunjavati u godinama koje dolaze. 

Oduševljenje publike izazvao je nastup juniorskog orkestra kojeg vodi Miloš Grubić. Polusatni program pokazao je kako društvo s optimizmom i punim pravom očekuje dobre ocjene na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe koji će biti održan i ove godine. I juniorski orkestar sve je veći, a na godišnjem koncertu nastupilo je 30 ponajboljih članova koji su izvodili skladbe Dmitrija Šostakoviča, Branka Potočnika i Julija Njikoša, jednog od utemeljitelja STD Paje Kolarića. Uz juniorski orkestar nastupila je i solistica Valentina Gyerek. 

Kombinacijom skladbi pisanih za tamburaške orkestre te tradicionalnih napjeva i festivalskih pjesama predstavio se i seniorski orkestar osnovan prije tri godine prilikom proslave 60. godišnjice STD Paje Kolarića. Takozvani "reunion" orkestar vodi dirigent Dragutin Stivaničević, a uz njega su natupile i članice Ženske vokalne skupine "Šokadija" te Pajini solisti- Ljiljana Šutalo, Inga Vrebac, Željko Lončarić i Željko Ergotić, a tamburaškim spletokolom njihov je nastup uljepšao i Antun Nikolić Tuca.

Publici se obratio i izaslanik osječko-baranjskog župana, njegov zamjenik doktor Željko Kraljičak koji je istaknuo kako će županija Osječko-baranjska uvijek podupirati ulaganja u kulturu i obrazovanje mladih koji aktivno sudjeluju u očuvanju naše glazbene tradicije.