“72 sata bez kompromisa”

“72   sata   bez   kompromisa”

Tijekom “72 sata bez kompromisa”, od 17. do 20. listopada, u deset gradova i jednoj općini mladi će volontirati u ekološkim, humanitarnim, zabavnim akcijama i promicati solidarnost, zajedništvo i kreativnost. Prijave se primaju od 17. rujna.

Trodnevna se akcija provodi u Splitu, Zagrebu, Dubrovniku, Sinju, Zadru, Mekoviću, Suhopolju, Sisku, Slavonskom Brodu i Osijeku.
Osječki dio akcije koordinira Udruga SKAC, koja poziva sve sugrađane da se priključe najvećem volonterskom projektu u zemlji – prijave se primaju od 17. rujna na sljedećem linku: http://prijava.72sata.hr/72sata/prijava_volontera/prijava/5
72-sata-slika-volontiranje.jpg"Dajte svoje vrijeme, snagu, pjesmu i osmijeh drugima, a sebe obogatite novim poznanstvima i nezaboravnim iskustvom. Prijaviti se možete individualno ili grupno, na jedan dan ili dva, ovisno o svojim mogućnostima.
Želimo probuditi naš grad, izvući mlade iz udobnosti vlastitog doma i potaknuti ih na promjenu. Želimo otvoriti oči i vidjeti što možemo učiniti za svoj grad. Kako pomoći samome gradu i njegovim stanovnicima. Čistimo, krečimo, cijepamo, grabljamo, crtamo, pjevamo i najviše od svega uživamo. Svake godine sve nas je više i zbog toga smo iznimno sretni. Ove godine svakog volontera očekuje zeleni val. To je val ispunjen radom, smijehom, zadovoljstvom i novim poznanstvima. Stara ograda čeka baš tebe da ju obojaš. Umorna bakica već ti sprema kekse jer si joj pokosio dvorište. Ako misliš da ne možeš, prijavi se! Ako misliš da možeš, opet se prijavi! Zakači se za zeleni val volontiranja!", pozivaju iz udruge SKAC.
Do sada je ostvareno 749 volonterskih akcija na kojima je volontiralo oko 5500 mladih volontera u suradnji s preko 300 različitih institucija (udrugama, domovima za stare i nemoćne, osnovnim školama, dječjim domovima, parkovima prirode, pučkim kuhinjama, knjižnicam i centrima za rehabilitaciju. 72 sata nekoliko tisuća mladih beskompromisno stavljaju svoje vrijeme na raspolaganje za dobrobit svoje zajednice. Kroz tri dana ostvaruju se različite aktivnosti, primjerice posjete različitim ranjivim skupinama društva (beskućnicima, starijim i nemoćnim osobama, djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osobama s intelektualnim teškoćama, djeci s teškoćama u razvoju, osobama niskog socioekonomskog statusa), čišćenje i krečenje stanova i kuća, ekološke akcije čišćenja okoliša, prikupljanje sredstava za oboljele, kreativne, zabavne i edukativne radionice, medijski projekti i druge aktivnosti.
U devet hrvatskih gradova i jednoj općini ove godine će projekt biti održan od 18. do 21. listopada kada će mnogi srednjoškolci, studenti i radnička mladež koji svoje slobodno vrijeme žele posvetiti volontiranju izaći iz svoje udobnosti i pristati na beskompromisno volontiranje ondje gdje to bude potrebno.
72-sata-bez-kompromisa.jpg„72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je pokrenut u Njemačkoj 90.-ih godina i od tada okuplja desetke tisuća mladih diljem Europe. Kroz 72 sata mladi mijenjaju svoju lokalnu zajednicu različitim volonterskim akcijama. Hrvatska je prepoznala vrijednost ovog projekta i pokrenula ga 2014. godine u Splitu, kao deseta europska članica. Od 2015. godine uključuju se Zagreb i Dubrovnik, nakon čega se projekt širi na Sinj, Zadar, Osijek sa željom da u budućnosti preplavi cijelu Hrvatsku. U projektu „72 sata bez kompromisa“ mladi stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za konkretne volonterske aktivnosti na različitim mjestima diljem Hrvatske i pritom promiču općeljudske vrijednosti. Projekt se posljednje dvije godine održava uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nad/biskupija, gradova i županija u kojima se do sada projekt održavao.