9. Dani Austrijske kulture u Osijeku

9. Dani Austrijske kulture u Osijeku 9. Dani Austrijske kulture u Osijeku
Karlheinz Miklin Karlheinz Miklin

Austrijski kulturni forum Zagrebu suradnji s Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, i kulturnim ustanovama grada Osijeka, od petka, 9. do petka, 16. studenoga 2018.godine organizira 9. Dane austrijske kulture u Osijeku.

Ovogodišnji su dani počeli koncertom austrijskog glazbenika na puhačkim instrumentima i skladatelja Karlheinza Miklina u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Miklin je uvršten u niz „European Jazz Legends" jazz časopisa „JAZZthing", a hrvatska ga publika poznaje još od prvog nastupa davne 1979. godine.

U programu 9. Dana Austrijske kulture u Osijeku je i prikazivanje četiri filma na njemačkom jeziku u kinematografu Uranija od 11. do 16. studenoga te čitaonicu i radionicu za mlađe. Austrijska čitaonica osječkog GISKO-a pripremila je čitanje „Erwina Mosera i njegovih fantastičnih priča".
Moser, je jedan od najboljih austrijskih ilustratora i pisaca za djecu. Objavio je preko stotinu slikovnica i knjiga za djecu, a svoja djela je sam ilustrirao. Pripovjedač i dječji pisac Ognjen Livada predstavit će najmlađima ovog uspješnog austrijskog autora.

U GISKO-u i „Potraga za austrijskim blagom" Udruga Suncokret-OLJIN u sklopu knjižnice organizira potragu za austrijskim blagom. Za uspješnu potragu potrebno je savladati zadatke koji uključuju kretanje, kreativnost i suradnju.

Bogat je i glazbeni dio. Uz jazz otvorenje Glazbena škola Franje Kuhača u sklopu 7. osječka glazbena srijeda pripremila je nastup Martina Rummela, na violončelu i Stefana Stroissniga na glasoviru
Austrijski pijanist, solist i komorni glazbenik Stefan Stroissnig održao je koncerte na svim kontinentima i u poznatim koncertnim kućama. Odlikovan je nagradom „Pasticcio " koju dodjeljuje Austrijski radio. Uz koncertnu djelatnost predaje na Sveučilištu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Grazu.
Čelist Martin Rummel je od 2016. godine ravnatelj je School of Music Sveučilišta u Aucklandu (Novi Zeland), gdje trenutačno živi, a može ga se čuti na preko 50 albuma ozbiljne glazbe.

"Sretni smo što baštinimo srednjoeropski duh i što smo dio programa Austrijskog kulturnog foruma preselili iz Zagreba u Osijek. Odaziv publike sve je veći. Lijepo je što će se u Osijeku vidjeti i dio recentne austijske kulture i u što će u programu moći uživati i svi Osječani, a posebno ljudi kojima je njemamčki jezik dio obiteljske kulturne  baštine", rekao je gradski vijećnik Vladimir Ham.