Advent u Osijeku

Advent u        Osijeku Advent u        Osijeku

foto: Facebook Advent u Osijeku

Blagdanski koncertni program, orijentiran na lokalne glazbene snage, u utorak, 26. prosinca, zaključit će osječki tamburaški sastav Lege, čiji nastup počinje u standardnom terminu - u 20 sati. .

Na pozornicu Adventa u Osijeku u četvrtak, 28. prosinca penju se dečki splitskog benda The Beat Fleet ili skraćeno TBF. "Ne trebamo ih previše predstavljati jer mnoge su generacije odrastale uz njihove pjesme, a njihov glazbeni izričaj postao je iznimno popularan diljem regije, pa i šire. 28. prosinca s početkom u 20 sati na adventskoj pozornici, očekujte energičan i veseli koncert, kako samo dečki iz TBF-a znaju napraviti", najavljuju organizatori. 

26023814_10213010026298929_6965641787465441961_o.jpg

Uz sjajnu ugostiteljsku i obrtničku ponudu te navedeni program na glavnoj pozornici, blagdanski vikend donosi još jednu veliku atrakciju. U subotu (23. prosinca) ujutro ispred osječke Konkatedrale, bit će postavljene jaslice izrađene od leda u prirodnoj veličini. Jaslice i likove izradila je osječka tvrtka Ice Product, čije su ledene skulpture postale iznimno popularne u Hrvatskoj, a koja se već predstavila i prošle godine na osječkom Adventu. Posebno osvijetljene jaslice građani će moći vidjeti u idućih nekoliko dana, a tijekom blagdanskog vikenda pripremljeno je još pokoje iznenađenje za sve posjetitelje.  
Također, u subotu (23. prosinca) u 19 sati bit će upaljena i posljednja, četvrta svijeća na adventskom vijencu postavljenom ispred osječke Konkatedrale. Ovaj put to će učiniti mlada i uspješna osječka braća Anton i Patrik Lončarić, svjetski juniorski prvaci u veslanju.  

Radno vrijeme božićnog sajma u okviru Adventa u Osijeku:

-nedjelja, 24. prosinca (Badnjak) – od 19 sati do 2 sata ujutro
-ponedjeljak, 25. prosinca (Božić) – zatvoreno
-utorak, 26. prosinca – od 15 do 22 sata

Klizalište radi svakoga dana od 10 do 22 sata, osim Božića (25. prosinca), kada je zatvoreno, kao i božićni sajam. 

25438731_2063808740299895_8686151450001356572_o.jpg

***************

Ulaz na klizalište stoji 10 kuna, a jednaka je cijena i za najam klizaljki.

***************

Kako bi se povećala sigurnost sve brojnijih posjetitelja Adventa u Osijeku, u dogovoru s Gradom Osijekom i  Gradskim prijevozom putnika (GPP) Osijek donesena je važna odluka o obustavi tramvajskog prometa na prostoru Adventa u Osijeku do kraja njegova trajanja - na tramvajskoj liniji broj 2,  od 5. do 31. prosinca 2017., svaki dan od 18 sati, obustavlja se tramvajski promet u Županijskoj ulici od Trga A. Starčevića do Ulice Hrvatske Republike. 1. siječnja 2018. uspostavit će se redovito odvijanje tramvajskog prometa na Liniji 2. 

***************

Uz sjajnu ugostiteljsku ponudu i navedeni program na glavnoj pozornici, koji je u centar grada namamio većinu građana, drugi vikend donio je i i uvod u nove sadržaje na mini lokacijama Adventa u Osijeku, koje imaju za cilj produžiti druženje gostiju Adventa u centru grada. Tako su svi posjetitelji već ovog petka u večernjim satima mogli nastaviti veselo druženje u grijanom prostoru Secret Garden, jednom blagdanski uređenom dvorištu zimske čarolije, skrivenom od pogleda, a opet samo sedamnaest koraka udaljenom od Božićnog sajma. Za sve koji nakon adventskog izlaska ponovo ogladne ili žele nastaviti večer uz kuhano vino ili samo popiti piće u novom adventskom ugođaju ili jednostavno „zakasne“ na Advent; sve će moći nadoknaditi u Secret Gardenu, posebnom, tajnom mjestu ovogodišnjeg Adventa u Osijeku. DJ Omer kao domaćin prve „tajne vrtne zabave“ u petak navečer, potrudio se zagrijati goste i više od omiljenih peći na drva.

 

Druga mini priča koja je otvorena ovoga vikenda, jest adventski SkyBox, u kojem je konferencijom za novinare predstavljen ovogodišnji Advent u Osijeku. Skybox počinje s komercijalnim programom i ovaj vikend ugošćava prve dvije od sedam Winter Sofa. U prigodnom zimskom ambijentu, nakon provoda na Adventu, posjetitelji mogu popiti piće, podružiti se uz glazbu DJ-eva i uživati u pogledu na ukrašeni prostor Adventa. Kao na dosadašnjim ljetnim In Da Sofa partyjima, za ulazak je potrebno izdvojiti 20 kuna. Osim programa Winter Sofa, adventski SkyBox do kraja godine ugostit će niz druženja: SkyBox roštilje, SkyBox božićni filmski maraton, Staying in for Xmas - SkyBox blagdanska večera u papučama i slično. Uz navedeno, Skybox ugošćava i poslovne domjenke. Stoga, ako još netko nije pronašao pravi prostor za zabavu, neka pošalje upit na: info@adventosijek.hr s naslovom SkyBox.

*************

Budući da je Osijek grad budućnosti koji živi sa svojim građanima, otvaranje Adventa u Osijeku isprepleteno je s programom proslave Dana grada Osijeka. Cijeli prosinac, ponovno pod sloganom „Vjerujemo u Dobro!“, u posebno osvijetljenom i ukrašenom središtu grada, družit ćemo se s građanima Osijeka i okolice, Slavonije i Baranje, Hrvatske i okolnih zemalja te, vjerujemo, nadmašiti prošlogodišnju brojku od 100 tisuća posjetitelja.

 24300953_10212840600023378_2364114689525116630_n.jpg24174422_10212840597663319_7280117203163189169_n.jpg

U sklopu ovog urbanog Adventa u Osijeku pripremljeno je nekoliko novih zanimljivih detalja i sadržaja, ponajprije veliko kružno klizalište površine čak 400 četvornih metara na glavnom trgu, u centru kojega se nalazi otok, odnosno bajkoviti kutak do kojega se dolazi posebnim mostom preko leda. Kraj klizališta pripremljena je i velika grijana kupola u kojoj će se svakodnevno odvijati posebni sadržaji baš za djecu, za koje su na Trgu Ante Starčevića pripremljeni i već omiljeni vrtuljci. Na ukupnoj površini većoj od 5.000 četvornih metara postavljen je Božićni sajam s više od 50 lijepo dizajniranih i ukrašenih drvenih kućica, u prvom redu s prigodnom ugostiteljskom ponudom, kao što su kuhano vino, čaj (s rumom), domaće rakije, božićne slastice, kobasice i drugi prehrambeni proizvodi. Osim toga, Osječani i posjetitelji iz drugih gradova i zemalja moći će u tim kućicama kupiti male božićne poklone za svoje najbliže i suvenire. Poruke i vrijednosti koje njeguje Advent u Osijeku su zajedništvo, dobrota, ljubav, nada i budućnost, a organizator i nositelj projekta, tvrtka Mašta d.o.o. kao dio Žito grupe, zahvaljuje se na ukazanom povjerenju Gradu Osijeku i Turističkoj zajednici grada Osijeka, te svim partnerima projektima. Dizajn vizuala Adventa u Osijeku, kao jednog od najvećih božićnih događaja u Hrvatskoj, potpisuje poznati osječki grafički dizajner Boris Matešić.

24174469_10212840598023328_8883404234742562495_n.jpg

I ove godine Advent u Osijeku zamišljen je kao kombinacija kulturno-umjetničkog, zabavnog, dječjeg i gastronomskog programa. Planirano je nekoliko desetaka različitih programa i sadržaja, a program će objavljen tijekom sljedećeg vikenda. U dinamičnom, vedrom i optimističnom duhu bit će organizirani mnogi sadržaji koji su kombinacija suvremenog i tradicijskog, primjerice manji i veći koncerti na posebnoj pozornici, kao i paljenje adventskih svijeća svake nedjelje na adventskom vijencu postavljenoj ispred Konkatedrale.  Ovogodišnji Advent u Osijeku oživjet će poznate, središnje prostore grada, ali otkriva i neke nove prostore u Osijeku Jedan od njih zasigurno je naš adventski  Xmas SkyBox, prostor na vrhu Esseker centra, iz kojeg se pruža pogled na središnji trg i ukrašeni centar grada. Osim sto je SkyBox bio lokacijom najave Adventa,  predviđeno je da  bude prostor za blagdanska druženja, poslovne domjenke, zabavne programe i drugo.

3e890993-f55d-41d8-bb2a-bf4244909a66.jpg

Ažurirani podatci i informacije o sadržajima i događanjima bit će stalno objavljivani na službenoj Facebook stranici „Advent u Osijeku“, koju prati već gotovo 11.000 osoba, a njihov je broj iz sata u sat sve veći. I ove će se godine s građanima i potencijalnim posjetiteljima, zahvaljujući suradnji s King Kong Agency iz Osijeka, komunicirati pomoću niza drugih komunikacijskih kanala i društvenih mreža: Instagrama, newslettera (za primanje kojega se mogu prijaviti svi zainteresirani), internetske stranice na adresi www.adventosijek.hr te , naravno, već uvriježenih tiskanih i elektroničkih medija.