Adventski susret s Dubravkom Oraić Tolić

Adventski susret s Dubravkom Oraić Tolić

Adventske susrete u Klubu knjižare Nova Udruga katoličkih intelektualaca i Ogranak Matice hrvatske u Osijeku nastavljaju u petak, 14. prosinca s Dubravkom Oraić Tolić, autoricom knjige "Doživljaji Karla Maloga". Početak je u 19 sati.

Ulomke iz romana čita prvak drame osječkog HNK-a Vjekoslav Janković.
Poslije niza kultnih znanstvenih, pjesničkih i esejističkih knjiga akademkinja Dubravka Oraić Tolić napisala je roman. Neobičan je to roman u (elektroničkim) pismima koja baka (Dubravka) piše umjesto svojega unuka (Karla). Možemo ga čitati i kao roman s infantilnim pripovjedačem koji jasno vidi ono što odrasli više ne primjećuju (očuđenje) i kao autobiografiju Karlove bake, ali i kao poetski roman s asocijacijama na posve ozbiljne kulturne i političke teme.
"Doživljaji Karla Maloga" prava su zagrebačka priča ispričana u formi pisama koje baka dječaka Karla piše u njegovo ime. Svijet gledan dvogodišnjim dječjim očima zaista je pun novosti i iznenađenja, a svaku, nama odraslima običnu i svakodnevnu stvar ili postupak, dječji um tumači na sebi svojstven, pojednostavljen način kroz prizmu svojih dotadašnjih spoznaja. Kaže se da istina progovara kroz dječja usta i čitajući ovaj vješto napisan roman više nego jednom bit ćemo natjerani preispitati svoja vlastita mišljenja i ponašanja. Obiteljske dogodovštine Karlove obitelji lagano su ljetno štivo kojem ćete se nasmijati, uz koje ćete se opustiti i u kojem ćete zaista uživati bilo da ga odaberete kao štivo za plažu ili kao pratnju lijenim ljetnim popodnevima u hladu kontinenta.
Dubravka Oraić Tolić književna je teoretičarka, sveučilišna profesorica, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica. Rođena je 1943. u Slavonskom Brodu. Autorica je niza književnoteorijskih knjiga, te putopisne knjige “Peto evanđelje: Sedam dana u Svetoj Zemlji”.