Akademija za lidere Mađarske, Srbije i Hrvatske u Valpovu

Akademija za lidere Mađarske, Srbije i Hrvatske u Valpovu Akademija za lidere Mađarske, Srbije i Hrvatske u Valpovu
Daniel Delbianco, stručnjak Vijeća Europe za prekograničnu suradnju Akademije za lidere, foto:M.Milas Daniel Delbianco, stručnjak Vijeća Europe za prekograničnu suradnju Akademije za lidere, foto:M.Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas
Foto: HRT/Mirta Milas Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Riječ je o interaktivnom i praktičnom trodnevnom programu obuke namijenjenom ponajprije gradonačelnicima te predstavnicima lokalne samouprave. Organiziraju je Savjet Europe i Centralnoeuropska služba za prekogranične inicijative na Balkanu.

U Akademiju za lidere uključeni su gradovi Mohač i Pečuh, Apatin i Sombor te Osijek i Beli Manastir. Zamjenik gradonačelnika Belog Manastira Predrag Stojanović je istaknuo: "Kroz te bi se radionice predstavnici navedenih lokalnih samouprava trebali dodatno osposobiti da regija što bolje funkcionira. Svi smo podjednako spremni i svi imamo jednaku želju jer kroz mikroregiju trebamo riješiti mnoge naše probleme: od sigurnosti plovnog puta i izvanrednih situacija do onog što nam je osnova, a to su ruralni turizam i poljoprivreda. Te bismo dvije najvažnije grane trebali, kroz prehramnebu industriju, podignuti na višu razinu. Prvi smo se put sastali na razini županije prije pet, šest godina. Tada smo razgovarali o izvanrednim situacijama, ako bi se iskazala potreba intervencija na nuklearnoj elektani Paks u Mađarskoj. Tada smo zaključili da nismo osposobljeni ni kroz mjere, ni kroz aktivnosti, ni kroz opremu, kako bismo reagirali na primjeren način. U ovom slučaju, Savjet Europe nudi i stručnu i materijalnu pomoć da i takve, izvanredne situacije dočekamo spremni".

A Daniel Delbianco, stručnjak Vijeća Europe za prekograničnu suradnju Akademije za lidere kaže: "Ovo je vrlo izazovan projekt za Vijeće Europe i mene osobno. Riječ je o obuci, ili prije rečeno osnaživanju kapaciteta, aktivnostima ovdje u regiji kako bi se potaknula prekogogranična suradnja lokalnih vlasti, kako bi se ojačale veze i objavljivalo što se poduzima u procesu suradnje preko granica".