Akcija čišćenja na Vemeljskom dunavcu

Akcija čišćenja na Vemeljskom dunavcu Akcija čišćenja na Vemeljskom dunavcu
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Međunarodni je dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj koji se tradicionalno posebnim programima obilježava u Parku prirode Kopačkome ritu. Ovaj put organizirana je volonterska akcije čišćenja na području uz Vemeljski dunavac u sjevernom dijelu parka.

Okupili su se učenici Prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka, studenti Odjela za biologiju, ribiči i zaposlenici parka. Volonterska akcija održana je u sklopu projekta DANUBEparksCONNECTED (Interreg Danube Transnational Programme). Uz čišćenje, akcijom se željelo skrenuti pozornost i na inicijativu uspostave mreže divljih otoka kroz cijeli tok Dunava. To su otoci na Dunavu na kojima nema ili je zanemariv ljudski utjecaj i djelovanje i važni su za očuvanje bioraznolikosti.

Kopački je rit jedno od mjesta u Hrvatskoj s najvećom bioraznolikošću zbog čega se često naziva i Europskom Amazonom. Na području parka koje se prostire na površini od 23 tisuće hektara, dosad je zabilježeno više od 2.300 biljnih i životinjskih vrsta. Močvarni su uvjeti pogodni za život velikom broju riba, vodozemaca, ptica i sisavaca. Zbog bogatstva životinjskog svijeta južni dio Parka proglašen je Posebnim zoološkim rezervatom.