Akcija darivanja krvi u Portanovi

Akcija darivanja krvi u Portanovi

Foto: Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu osječkog KBC-a i TC Portanova organizira još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi u subotu, 27. studenoga na 2. katu TC Portanova u vremenu od 16 do 19 sati. (pored restorana Polaris).

"Ovim putem pozivamo sve građane i njihove prijatelje, rodbinu i susjede da probude heroje u sebi i da se pridruže ovoj plemenitoj akciji i humanitarnim činom davanja krvi pomognu kako bismo zajednički osigurali nesmetano liječenje svih osoba u potrebi", ističu iz osječkog Crvenog križa. Istodobno podsjećaju da su u KBC-u Osijek smanjene zalihe krvnih grupa 0 i A, radi iznimno velike potrošnje.
Akcija će se provoditi prema svim uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Organizatori mole sve darivateljice i darivatelje da na akciju ponesu maskice.
Napomena:
Krv mogu dati osobe dobrog općeg zdravstvenog stanja u dobi od 18 do 65 godina, tjelesne težine iznad 55 kilograma proporcionalno visini, a koje NISU:

- putovale izvan Republike Hrvatske zadnjih 14 dana
- bile u kontaktu s osobama koje su zaražene ili se nalaze u samoizolaciji
- imale simptome infekcije dišnih putova, temperaturu, kašalj, kratak dah, otežano disanje
Osobe koje pripadaju nekoj od navedenih skupina privremeno se odgađaju na razdoblje od najmanje 14 dana. Osobe koje su imale infekciju SARS-CoV-2 (COVID-19) odgađaju se na razdoblje od najmanje 28 dana.
Osobe koje su se cijepile cjepivima baziranim na
- bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnik V), odgađaju se na 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok).
Odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija).
-ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac) - odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja
- ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje - odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja