Đakovački bušari, 24. izdanje

Đakovački bušari,   24. izdanje Đakovački bušari,   24. izdanje

foto: Sanja Račić /HRT

Najavljujemo pokladnu manifestaciju - 24. ''Đakovačke bušare'' koja će se održati 27. i 28. siječnja 2018. godine. I ove godine organizatori ''Đakovačkih bušara'' su grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova.

Đakovački bušari po 24. put oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice Đakova, a organizatori vas pozivaju da budete dio bušarske povorke i pokladnog veselja.

Manifestacija se sastoji od Pokladnog gastro festa – ''Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu'' i ocjenjivanja i degustacije kobasice (u prijepodnevnim satima) te središnjeg događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke (u poslijepodnevnim satima) – 27. siječnja 2018. i Pokladnog jahanja u Selcima Đakovačkim - 28. siječnja 2018.

Središnji događaj će se održati u subotu, 27. siječnja 2018. godine. Povorka će se kretati od Starog DVD-a – prostorija KUD-a ''SKLAD'' u ulici Matije Gupca 30 (okupljanje skupina) kroz Korzo do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se povorka zaustavlja kako bi gradonačelnik Đakova predao bušarima vlast u gradu i gdje će biti kratko predstavljanje grupa, zatim povorka kreće do gradske nastavno športske dvorane gdje je osiguran zatvoreni topli prostor u kojem će biti poslužena hrana i piće i gdje će se održati prigodan program.

U pokladnoj povorci 24. Đakovačkih bušara očekuje se 50-ak skupina. Obuhvaćena je cijela Hrvatska, od Solina, Primoštena, Makarske, Rijeke, Čavala, Krka, Dobrinja, Crnog Luga, Kutine, Nove Gradiške, Vukojevaca, Vardarca, Repušnice, Topolja, Gajića i naravno Đakova i Đakovštine.

Na ovogodišnje Đakovačke bušare pozvani su i sudionici iz Mađarske i Slovenije. Sastavni dio pokladne povorke su naravno i konjanici sa pokladnim jahanjem.