Đakovački susret hrvatskih književnih kritičara

Đakovački susret hrvatskih književnih kritičara

fotografije Amoreta Bajto

Ogranak slavonsko - baranjsko - srijemski i Ogranak Matice Hrvatske u Đakovu, u sklopu 52. Đakovačkih vezova, organiziraju 21. Đakovačke susrete hrvatskih književnih kritičara. Dvodnevna je priredba počela danas Kritičko - znanstvenim kolokvijem o akademiku Pavlu Pavličiću.

"Susreti su jedina državna književna priredba u Đakovu koja dodjeljuje i nacionalnu nagradu za najbolju knjigu književnih kritika - Nagradu Julija Benešića te Povelju uspješnosti Julija Benešića hrvatskom kritičaru s područja istočne Hrvatske, Mađarske, Vojvodine i bosanske Posavine", kaže član organizacijskog odbora, Mirko Ćurić te pojašnjava da ma koliko se toga u više od dva desetljeća promijenilo i u književnosti i u književnoj kritici - upravo su Susreti dokaz da uz pisanu riječ uvijek ukorak ide i njezina prosudba.

Na Kritičko-znanstvenom kolokviju o akademiku Pavlu Pavličiću sudjelovali su Goran Rem, Perina Meić, Lahorka Plejić Poje, Boris Škvorc, Sanjin Sorel, Ivan Trojan i Julijana Matanović. Drugoga se dana program nastavlja u Rock klubu King, u 17 sati i 30 minuta predstavljanjem Zbornika Susreta (sudjeluju Vlado Filić, Vlasta Markasović i Marija Božić), u 18 je predstavljanje knjige A. G. Matoša "Malo pa ništa" (I. Trojan i T. Žigmanov), u 19 sati predstavljanje romana Mate Ćurića "Zenga" (sudjeluju Ivan Stipić i Josip Palada). U 19,45 će biti riječi o 15 godina Pulskih dana eseja i 20 godina susreta kritičara (sudjeluje Boris Domagoj Biletić i M. Ćurić), a u 20,30 "Jedini hrvatski časopis za književnu kritiku Stav" (B. D. Biletić i Franjo Nagulov). U 21,30 sati je proglašenje dobitnika Nagrade Julija Benešića i istoimene Povelje uspješnosti.

Đakovački susreti knjićevnih kritičara