Đakovo: 526 tisuća eura za starije i nemoćne

Đakovo:  526 tisuća eura za starije i nemoćne

fotografija Radio Đakovo

Projekt prekogranične suradnje Interreg IPA CBC, ReGerNe za pomoć starijim i nemoćnim osobama predstavljen je u Đakovu, a ukupan iznos projekta za sva četiri partnera je oko 526 tisuće eura .

Sporazum o suradnji na tom projektu potpisali su u srpnju ove godine đakovački Dom za starije i nemoćne osobe, Gerontološki centar - socijalno-zdravstvena ustanova za zbrinjavanje odraslih iz Subotice, Dom za starije i nemoćne osobe Osijek i Dom za stare i umirovljenike Apatin. Riječ je projektu prekogranične suradnje Hrvatska Srbija 2014.-2020., sufinancira se sredstvima EU, a nositelj projekta je spomenuta ustanova iz Subotice, dok su ostale ustanove partneri, rečeno je na konferenciji za novinare u hotelu "Đakovo".

Projekt se treba realizirati tijekom dvije godine; počeo je 15. srpnja, a treba bi biti okončan zaključno 14. srpnja 2019. godine. Ukupan iznos projekta za sva četiri partnera je 526.361 eura. Iznos proračuna odobrenog kroz ovaj projekt za đakovački Dom za starije i nemoćne je 86.848 eura, od čega postoji mogućnost da 15 posto sufinancira Osječko-baranjska županija, rekla je ravnateljica đakovačkog Doma Branka Barna. Dodala je kako će ta sredstva biti za realizaciju gerontološkog kluba, tj. dnevnog boravka za 25 starijih i pet mlađih osoba s poteškoćama u razvoju.
Program je usmjeren širenju izvaninstitucionalne skrbi za starije, edukaciji stručnih djelatnika i razvijanju međusobne suradnje partnera, rekao je u ime subotičkog Gerontološkog centra Danijel Horvat.
Razmjena iskustava u skrbi o starijim osobama pomoći će svima koji sudjeluju u projektu, naglasila je ravnateljica Doma iz Apatina Slađana Živkov.
Negativna demografska slika i sve veći broj starijih i nemoćnih zajednički je problem i s jedne i druge strane granice, ustvrdio je ravnatelj osječkog Doma za starije i nemoćne Vjekoslav Ćurić.