Đakovo zbog Perzeida gasi javnu rasvjetu

Đakovo zbog Perzeida gasi javnu rasvjetu

U najspektakularnijoj noći u godini, kada je vidljiv meteorski roj Perzeida, Đakovo će biti bez javne rasvjete. Kad će već skoro puni Mjesec smanjiti brojnost vidljivih "suza svetog Lovre", gradonačelnik je odlučio da bar na nekoliko sati smanji svjetlosno onečišćenje.

"Kao i uvijek u ovo doba godine na nebu će se vidjeti sjajni tragovi „zvijezda padalica“ meteora iz porodice Perzeida, u narodu poznatiji kao „suze sv. Lovre“.
Kako bi građani našeg grada mogli uživati u ovom jedinstvenom astrološkom fenomenu gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić donio je odluku da javna rasvjeta bude ugašena od 12. kolovoza (ponedjeljak) 2019. godine u 21 sat do 13. kolovoza 2019. godine u 1 sat na području cijelog grada Đakova", objavljeno je iz đakovačke gradske uprave.
Prema prognozama moći ćemo vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat s obzirom na to da će u to vrijeme Mjesec biti skoro pun te će njegova svjetlost značajno smanjiti vidljivost meteora. Inače, prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uvjetima dobre tame, kada nema Mjeseca. 
Najbolje vrijeme za opažanje bit će od s 12. na 13. kolovoza od 22 sata do jutra. 
Izraz "Suze sv. Lovre", koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide, zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.
Upute za opažače: Ne gledati direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo će se opaziti najmanje meteora. Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi) - opažaju se golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima. Potrebno je udaljiti se iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu.