Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Foto: HRT/Amoreta Bajto

U slavonskim županijama u posljednja 24 sata evidentirano je 49 novih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2. U Osječko-baranjskoj su 22 nova slučaja zaraze, Brodsko-posavskoj 16, Vukovarsko-srijemskoj 8, Požeško-slavonskoj dva, a u Virovitičko-podravskoj jedan. Tri osobe su preminule.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 296 uzoraka od kojih su 22 bila pozitivna na koronavirus. Osam novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, pet na području Valpova, tri osobe su iz Đakova, dvije iz Belog Manastira, a po jedna živi na području općina Bilje, Ernestinovo, Koška i Levanjska Varoš. Na bolničkom se liječenju nalazi 57 osoba oboljelih od COVID-19, i to 39 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 8 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 18 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 790 osoba. Policijski su službenici proveli sedam samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje su utvrdili za jednu državljanku Republike Mađarske koji je prekršila određenu mjeru samoizolacije te joj je na Graničnom prijelazu Erdut izdan prekršajni nalog i izrečena novčana kazna. Obavili su i 149 nadzora ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 16 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Petero novozaraženih je iz Nove Gradiške, troje iz Slavonskog Broda, po dvije osobe dolaze iz Nove Kapele i Okučana, te po jedna osoba iz Davora, Dragalića, Stare Gradiške i Vrbja. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.274, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 129 na 131. Trenutna 7-dnevna incidencija u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 104, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 164.
U novogradiškoj Općoj bolnici preminula je žena, 1933. godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 143. Na bolničkom su liječenju 34 covid pacijenta (1 osoba više nego prethodni dan). Četiri hospitalizirane osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 556 osoba (33 osobe više nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 248 osoba od kojih je 8 bilo pozitivno na koronavirus (6 na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenskom testu). Preminule su dvije osobe, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Po dvije novozaražene osobe su iz Privlake i Starih Jankovaca, a po jedna je iz Andrijaševaca, Borova, Cerića i Vukovara. Na bolničkom je liječenju 30 covid pacijenata, dok se 90 osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su 4 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik i 3 medicinske sestre/tehničara), a iz sustava obrazovanja tri učenika i pet nastavnika. U samoizolaciji na području županije je 465 osoba, među kojima su 3 nastavnika i 59 učenika.
Od početka epidemije s područja Vukovarsko-srijemske županije testirano je 43.777 osoba, koronavirusom je bila zaražena 8671 osoba, od kojih se 8357 oporavilo, a 194 osobe su preminule od posljedica infekcije.

Na posljednjem testiranju osoba s područja Požeško-slavonske županije obrađena su 153 uzorka, od kojih su dva bila pozitivna. Trenutno su aktivna 43 slučaja zaraze koronavirusom – 14 covid pacijenta je na bolničkom liječenju dok se 29 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 212 kontakata osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

Među 36 testiranih osoba u posljednja 24 sata kod jedne starije žene iz Virovitice otkriven je virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 12 covid pozitivnih pacijenata. Od početka epidemije s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.545 osoba. Stotinu i tri osobe preminule su od posljedica infekcije COVIDOM-19.