Albina je pobjednica Dore 2021.

Albina je pobjednica Dore 2021. Albina je pobjednica Dore 2021.
Foto: Dario Njavro / HRT Foto: Dario Njavro / HRT

Foto: Dario Njavro / HRT

Pjesma ''Tick-Tock'' autora Branimira Mihaljevića i Maxa Cinnamona predstavljat će Hrvatsku na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije u svibnju u Rotterdamu u Nizozemskoj. Albina Grčić je svojim nastupom osvojila najviše glasova stručnoga žirija, ali i publike, tj. gledatelja i slušatelja HRT-a.

Uz izravan prijenos na HRT-u, u subotu 13. veljače doznali smo koja će nas od 14 pjesama izvedenih na Dori predstavljati na Eurosongu. Albina je od strane stručnog žirija osvojila 78 bodova i bila u vodstvu, a 120 bodova osvojenih od strane publike opravdali su njenu ulogu favorita koju je do samog kraja dijelila s Ninom Kraljić. Dodijeljeno joj je najviše 198 bodova. Statuu Dore, rad umjetnika Ivice Propadala, Albini je na pozornici uručio Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

'Zahvalna sam i ponosna na sebe. Sve ovo što mi se događa čini mi se kao san, i to lijepi san u koji sam uložila puno truda i ljubavi. Hvala cijelom mojem timu, koji mi je bio velika podrška proteklih mjeseci. Hvala gledateljima što su to prepoznali, konkurencija je bila ogromna i da smo poslali bilo koga drugoga ne bismo fulali.' - bili su prvi dojmovi pobjednice ovogodišnje Dore.

Albina: 'Svi su mi govorili imaš sve, imaš tu energiju, opusti se i uživaj!'

Albinu su gledatelji upoznali ponajviše zahvaljujući trećoj sezoni showa The Voice Hrvatska, gdje je došla do finala. Prije nešto više od mjesec dana objavila je svoj prvi singl Imuna na strah pod etiketom diskografske kuće Universal Music Hrvatska, čiju glazbu potpisuje provjereni autor Branimir Mihaljević. Njezina pjesma za Doru 2021. napisao je isti tim kao i ''Imuna na strah'', uz pomoć francuskog pjevača Maxa Cinnamona, koji je nastupao na francuskom izboru za Eurosong 2018. Destination Eurovision.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za novinare, koja se ove godine zbog epidemioloških mjera održala putem Zooma, autor pjesme Branimir Mihaljević je rekao da nije imao uzor za ovu pjesmu i da je nastala iskreno, ali u trendu s onim što se sad sluša. Dodao je da je spot za pjesmu ''Tick-Tock'' već snimljen i to najnovijom tehnologijom, a režirala ga je Sandra Mihaljević. 

'Bilo je jako teško, imala sam emocionalne i psihičke probleme, u smislu da sam prolazila kroz vrtlog emocija, jer mi smo u Opatiji već nekoliko dana, imamo probe, gledamo konkurenciju, veliki je presing jer ipak je to jedna velika pozornica. Sretna sam i ispunjena. Znala sam da imam to u sebi, ali nisam bila sigurna hoću li to uspjeti publici dočarati.' – rekla je Albina i najavila žustre pripreme za Rotterdam.

Dvadeset i dvogodišnja Albina je na konferenciji također rekla da ju je autor Branimir Mihaljević uočio prošle godine na Dori, kao i to da se za Eurosong sve mijenja, misleći pritom na vizualni dio nastupa. A na kojem će jeziku pjevati u Rotterdamu, Albinin tim zasad nije htio otkriti.

'Hrvatska radiotelevizija će biti potpora Albini i njezinom timu kako bi nas što bolje predstavljali u Nizozemskoj.' – rekao je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Hrvatski izbor za pjesmu Eurovizije, Dora održao se 22. put, a treći put zaredom u opatijskoj dvorani Marino Cvetković. Ovaj put, na žalost, bez publike, pod strogim epidemiološkim mjerama, ali na nikada većoj pozornici na kojoj je 14 finalista premijerno izvelo svoje pjesme kojima su pokušali osvojiti i žiri i publiku.
Podsjetimo, izvođači koji su se borili za put u Nizozemsku bili su Nina Kraljić, Eric, Ella Orešković, Bernarda, Sandi Cenov, ToMa, Filip Rudan, Beta Sudar, Cambi, Ashley i Bojan, Brigita Vuco, Mia Negovetić, Albina i Tony Cetinski i Kiki Rahimovski. Sve nastupe pogledajte na posebnom YouTube kanalu Dore.
Ovogodišnju Doru vodile su četiri voditeljice: Daniela Trbović, Barbara Kolar, Jelena Lešić i Doris Pinčić, a izravni prijenos osim na HTV1 i HR2 mogao se pratiti i na HRTi platformi kao i na specijaliziranom YouTube kanal Hrvatska radiotelevizija - HRT - Dora 2021.
Tročlani ocjenjivački sudovi nalazili su se u HRT-ovim centrima (Pula, Čakovec i Varaždin, Split, Dubrovnik, Osijek, Šibenik i Knin, Zadar, Rijeka), u HRT-ovu dopisništvu u Vukovaru te u Zagrebu, a publika je glasovala telefonskim pozivima i sms porukama.
Scenarij ovogodišnje Dore potpisuje Alen Đurica, redatelj je Ivan Miladinov, a urednica Uršula Tolj.