Aljmaš spreman i ove godine primiti desetke tisuća hodočasnika

Aljmaš spreman i ove godine primiti desetke tisuća hodočasnika Aljmaš spreman i ove godine primiti desetke tisuća hodočasnika
D. Barjaktarević i prečasni A. Markić(foto Ž. Kovačević)  D. Barjaktarević i prečasni A. Markić(foto Ž. Kovačević)
Aljmaško svetište (foto Ž. Kovačević) Aljmaško svetište (foto Ž. Kovačević)
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
foto Ž. Kovačević foto Ž. Kovačević
Parkirališna mjesta (foto Ž. Kovačević) Parkirališna mjesta (foto Ž. Kovačević)
Aljmaš se uređuje (foto Ž. Kovačević) Aljmaš se uređuje (foto Ž. Kovačević)

Aljmaš (foto Ž. Kovačević)

U povodu svetkovine Unesenja Blažene Djevice Marije na nebo, najvećeg hodočasničkog dana u 314 godina starom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu su se sastali predstavnici općine, policije žurnih službi i volontera.

I ove se godine u Aljmašu na Veliku Gospu očekuje dolazak desetaka tisuća vjernika. Prvi će hodočasnici biti u svetištu već u 4 ujutro.

"Postoji alternativni put koji smo uredili i označili, kao i ostale pravce kojima se može doći u Aljmaš. Svi koji dolaze na Veliku Gospu s dobrim namjerama su dobrodošli. Mi smo s volonterima osigurali dovoljno vode, parkirališta na polju pred ulazom u mjesto su uređena, a volonteri će pomagati svima kako bi sve prošlo u najboljem redu." - rekao je Darko Barjaktarević ispred Turističkog ureda Aljmaš

Ovogodišnje središnje euharistijsko slavlje predvodit će monsinjor Đuro Hranić, đakovačko – osječki nadbiskup metropolit, s početkom u 10 sati. Prvo misno slavlje je u 6 sati, a proslava Velike Gospe završava u 18 sati misom za mlade bračne parove i djecu. Prečasni Ante Markić upravitelj aljmaškog svetišta najavio je Trodnevnicu, pobožnost Križnog puta na Kalvariji te procesiju koja počinje u 21 sat uoči slavlja Velike Gospe do kapelice "Na lipi".

"Nemamo još službenu potvrdu, no javili su nam da nam na Svečanu svetu misu dolazi i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Koristim priliku da upozorim vjernike da mi ne dijelimo ništa van crkve i ne dijelimo nikakve poklone. A policiju pozivam da pomogne vjernicima da što lakše i sigurnije dođu do svetišta!" - rekao je prečasni Ante Markić, upravitelj aljmaškog svetišta.

Za sve hodočasnike koji u Aljmaš budu došli autobusima i automobilima osigurano je parkiralište stoga Ivan Opačak načelnik Postaje prometne policije Osijek moli vozače da ne parkiraju na prilaznoj cesti Aljmašu već da u skladu s naputcima policije na terenu parkiraju vozila na za to označenim prostorima.