"Amazon of Europe Bike Trail" u Zlatnoj Gredi

"Amazon of Europe Bike Trail" u Zlatnoj Gredi "Amazon of Europe Bike Trail" u Zlatnoj Gredi

foto: HRT/mp

Cilj je razviti biciklističku rutu Europska Amazona kao krovni proizvod održivog turizma u rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav koja će osigurati ravnomjernu raspodjelu benefita za lokalno stanovništvo, posjetitelje i prirodu.

"Implementacija biciklističke staze Amazon of Europe Bike Trail s ciljem očuvanja prirode", naziv je radionice koja je u Kući u prirodi Zlatna greda u Baranji okupila sudionike europskog projekta koji će unaprijediti razvoj kontinentalnog turizma. Sedam stotina kilometara dug zeleni pojas uz Muru, Dravu i Dunav je prvi transnacionalni rezervat biosfere  UNESCO-a koji uključuje pet zemalja. Područje poznato kao "Europska Amazona" povezuje skoro milijun hektara visokovrijednih prirodnih i kulturnih krajobraza u pograničnom području Slovenije, Austrije, Mađarske, Hrvatske i Srbije. Kao takvo, ono predstavlja jedinstven teritorij "živih" rijeka za ljude i prirodu koje može biti iskorišteno u obliku cikloturizma koji je pogodan za osjetljive prirodne ekosustave, podsjetio je Mislav Matišić iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, istaknuvši među ostalim kako je povezanost lokalne samouprave jedan od najvećih izazova.

Projekt se financira iz programa Interreg Danube Transnational, traje 36 mjeseci, počeo je 1. lipnja 2018. Ukupna vrijednost je, po riječima koordinatorice Adele Sadiković, tri milijuna i dvjesto tisuća eura. Partnerstvo je sastavljeno od uravnotežene skupine organizacija koje predstavljaju uključene teritorije pet zemalja uz Muru, Dravu i Dunav u planiranom rezervatu biosfere Europska Amazona. Partneri posjeduju tražene kompetencije koje se odnose na održivi turizam, biciklističke proizvode, zaštitu prirode i regionalni razvoj.