Ambalaža pesticida u reciklažnom dvorištu!

Ambalaža pesticida u reciklažnom dvorištu!

Srećko Kukić i Davor Vić

Tvrtka Cosmosol nepropisno odložila ambalažu pesticida na reciklažnom dvorištu Lončarica velika. Slijedi prijava inspektora zaštite okoliša.

Srećko Kukić, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu grada Osijeka i Davor Vić, direktor osječkog Unikoma održali su izvanrednu konferenciju za novinare kako bi izvijestili javnost o nepropisnom odlaganju opasnog otpada na odlagalištu Lončarica velika, odnosno na pripadajućem reciklažnom dvorištu. 

Djelatnici tvrtke Cosmosol još su u petak odložili ambalažu opasnog pesticida na Lončarici velikoj, a nepoznati građanin prijavio je to policiji, inspektoru zaštite okoliša i nekim medijima. Policija je utvrdila što se dogodilo, a inspektorica zaštite okoliša odredila je da se ambalaža vrati vlasnicima te će podnijeti odgovarajuću prijavu protiv ovakvog načina zbrinjavanja otpada. 

Kukić i Vić su izvijestili kako se radi o 20-30 plastičnih spremnika zapremine 10 litara rodenticida (otrova za miševe i druge glodavce) koji se prema propisima moraju odlagati na poseban način te platiti inače vrlo skromna naknada koja iznosi 3-5 kuna po kilogramu otpada. Pozdravili su činjenicu da je savjesni građanin prijavio nelegalno odlaganje otpada te još jednom pozvali sve građane i tvrtke da sličan otpad zbrinjavaju na legalan način, odnosno preko tvrtki koje se bave prikupljanjem takvog otpada. 

47955.jpg

Zanimljivo je kako je tvrtka Cosmosol osječki koncesionar za dezinfekciju, dezinsekciu i deratizaciju te je zbog toga još neobičnije zašto nisu zbrinuli otpad prema dobro poznatoj proceduri. 

Na pitanje novinara hoće li grad Osijek raskinuti ugovor o koncesiji za deratizaciju pročelnik Srećko Kukić nije izravno odgovorio, no naglasio je kako će se dobro proučiti poslovni ugovor sklopljen na temelju javne nabave.

Davor Vić, direktor Unikoma

Srećko Kukić, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu