Ambalaža pesticida u reciklažnom dvorištu!

Ambalaža pesticida u reciklažnom dvorištu!

Srećko Kukić i Davor Vić

Tvrtka Cosmosol nepropisno odložila ambalažu pesticida na reciklažnom dvorištu Lončarica velika. Slijedi prijava inspektora zaštite okoliša.

Srećko Kukić, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu grada Osijeka i Davor Vić, direktor osječkog Unikoma održali su izvanrednu konferenciju za novinare kako bi izvijestili javnost o nepropisnom odlaganju opasnog otpada na odlagalištu Lončarica velika, odnosno na pripadajućem reciklažnom dvorištu. 

Djelatnici tvrtke Cosmosol još su u petak odložili ambalažu opasnog pesticida na Lončarici velikoj, a nepoznati građanin prijavio je to policiji, inspektoru zaštite okoliša i nekim medijima. Policija je utvrdila što se dogodilo, a inspektorica zaštite okoliša odredila je da se ambalaža vrati vlasnicima te će podnijeti odgovarajuću prijavu protiv ovakvog načina zbrinjavanja otpada. 

Kukić i Vić su izvijestili kako se radi o 20-30 plastičnih spremnika zapremine 10 litara rodenticida (otrova za miševe i druge glodavce) koji se prema propisima moraju odlagati na poseban način te platiti inače vrlo skromna naknada koja iznosi 3-5 kuna po kilogramu otpada. Pozdravili su činjenicu da je savjesni građanin prijavio nelegalno odlaganje otpada te još jednom pozvali sve građane i tvrtke da sličan otpad zbrinjavaju na legalan način, odnosno preko tvrtki koje se bave prikupljanjem takvog otpada. 

47955.jpg

Zanimljivo je kako je tvrtka Cosmosol osječki koncesionar za dezinfekciju, dezinsekciu i deratizaciju te je zbog toga još neobičnije zašto nisu zbrinuli otpad prema dobro poznatoj proceduri. 

Na pitanje novinara hoće li grad Osijek raskinuti ugovor o koncesiji za deratizaciju pročelnik Srećko Kukić nije izravno odgovorio, no naglasio je kako će se dobro proučiti poslovni ugovor sklopljen na temelju javne nabave.