Ambrozija - korov kojega još uvijek nedovoljno uništavamo

Ambrozija - korov kojega još uvijek nedovoljno uništavamo

Iz godine u godinu sve je veći broj alergičara. Na području Slavonije i Baranje, svake se godine registrira 300 novih, od kojih 30% ima alergijske reakcije na ambroziju. Međutim, taj otporni korov širi se i na naše priobalje.

Simptomi alergije na pelud ambrozije su šmrcanje, suzenje i svrbež očiju, peckanje i curenje iz nosa, kašalj, kihanje, otežano disanje. U sezoni smo cvjetanja ambrozije, a reakcija na pelud počinje već kod koncentracije od 20 do 30 zrnaca u zraku na jedan metar kubični, kaže nam magistrica u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Zdenka Šušić i dodaje kako je prema jučerašnjim mjerenjima nešto više od 230 zrnaca peludi ambrozije. Rekord od preko 1600 zrnaca, nadamo se nećemo doživjeti ove godine. Ambrozija cvjeta u kolovozu i rujnu, a tijekom cvatnje oslobađa oko sto milijuna zrnaca peludi koju vjetar može odnijeti i 300 kilometara. Proizvodi oko 60 000 sjemenki otpornih na smrzavanje, koje mogu preživjeti i više od 40 godina.
Raste kao korov na napuštenim zemljištima uz obale rijeka i potoka, kraj željezničkih pruga, uz vrtove i livade, među usjevima i na zelenim gradskim površinama. Grad Osijek je donio uredbu o uništavanju korova. Voditelj odsjeka komunalnog redarstva Ivica Šiškić kaže kako smo prema toj uredbi dužni očistiti svoja dvorišta, okućnice od korova, a samim time i od ambrozije. Komunalni su redari svakodnevno na terenu, ako naiđu na neočišćene prostore, izdaje se upozorenje i rok u kojem je vlasnik dužan uništiti ambroziju. U suprotnom, nakon ponovnog dolaska i provjere komunalni redar može izdati nalog o prekršaju a kazne su od 1000 do 5000 kuna. Unatoč tomu, ambrozija je i dalje zdravstveni i ekonomski problem.

Ambrozija