Američko-bosanski film "Sabina K." premijerno u Osijeku

Američko-bosanski film "Sabina K." premijerno u Osijeku

Višestruko nagrađivani nezavisni američko-bosanski film Sabina K. dolazi i u hrvatska kina - osječka premijera večeras u Uraniji. Glumci Alena Džebo i Enis Bešlagić u istinitoj priči o ženi koja je morala izgubiti sve da bi pronašla sebe.

"Riječ je o filmu nastalom prema istinitoj priči koja je „previše važna da bi ostala neispričana“ – priči o hrabroj ženi koja je zbog ljubavi žrtvovala sve, izgubila sve što joj je ikada nešto značilo, i na kraju pronašla novu sebe. Osim izvorne teme ostavljene trudne žene sa svim moralnim i društvenim dvojbama u poslijeratnom Sarajevu, ova drama otvara mnoga druga pitanja o društvu koje nas okružuje – funkcioniranju institucija, stavovima okruženja, obiteljskim odnosima, predrasudama, suosjećanju, ljudskosti i općoj empatiji. Sabina K. je vaša susjeda, prodavačica iz kvartovske trgovine, prijateljica, sestra, ili lik kojeg svakog jutra gledate u ogledalu. Koliko Sabina svakodnevno sretnemo u prolazu, nesvjesni njihove životne priče? Vidimo li Sabine oko sebe prije nego što se o njima snimi film? Činimo li dovoljno za Sabine u našim životima, koje su živi dokaz situacije u kojoj se već sutra možemo naći? Upravo ova i brojna druga pitanja film želi osvijestiti u svakome od nas. „Ovo nije ratna priča, već poruka svima nama da, unatoč očaju i osjećaju nevidljivosti, čovjek zapravo nikada nije sam. Netko gore nas gleda cijelo vrijeme, razumije naše borbe i ima plan i svrhu za naš život“, pojasnio je američki redatelj Cristobal Krusen, koji je u Sarajevo stigao u potrazi za filmskom pričom.
U suradnji s bosanskim glumcem i redateljem Feđom Štukanom nastala je Sabina K., u kojoj je naslovni lik utjelovila Alena Džebo, a vrhunsku glumačku postavu još čine i Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, kao i u Hrvatskoj popularni Enis Bešlagić i Senad Bašić, dok je glumački debi ostvario i pjevač Ante Cash.
„Bila je to jedna od najzahtjevnijih i najinspirativnijih uloga koju sam odigrala. Bez obzira radi li se o fikciji ili stvarnom liku, morate naći način da, kao glumac, tu priču učinite svojom. Praviš nešto svoje, autentično, uz veliko poštivanje stvarnih događaja. Trebalo je malo vremena da se sva iskustva Sabine slože u meni i postanu mi bliska...“, rekla je glavna glumica Alena Džebo.Svjetsku premijeru ova drama imala je na Sarajevo Film Festivalu u kolovozu 2015. godine, kada su ulaznice za premijeru rasprodane u manje od 24 sata, a film je bio jedini na festivalu za koji je zbog velikog interesa publike organizirana i druga projekcija. Osvojio je i brojne druge nagrade na međunarodnim festivalima, poput CEVMA Film Festivala (najbolja drama), ICVM Crown Awards (najbolja fotografija, najbolji međunarodni film i najbolja drama) i Minneapolis St. Paul International Film Festivala (najbolji narativni film), a sada dolazi i hrvatskoj publici pokazati kako je ponekad potrebno izgubiti sve kako bi se pronašlo ono najvažnije.
Projekcijom u nezavisnim kinima diljem zemlje, film se želi približiti što većem broju ljudi čija je kritika ona najvažnija – upravo će publika najbolje pokazati je li Sabina uspjela u svom naumu. Dajući publici glas, film naglašava važnost mišljenja onih kojima je primarno i namijenjen. Ako se samo jedna osoba na trenutak nađe u tuđim cipelama, Sabina je postigla svoj cilj – iskreno suosjećanje i svijest da ova priča može postati i naša", kaže se u pozivnici za premijeru.