Ana Matijević ima najbolji maturalni rad na smotri IDIVA

Ana Matijević ima najbolji maturalni rad na smotri IDIVA Ana Matijević ima najbolji maturalni rad na smotri IDIVA

Na ovogodišnjoj, 11. Državnoj smotri završnih radova u području dizajna - IDIVA 2017, koja se održavala u „Virtualnoj stvarnosti“ na internetskim stranicama sudjelovala je i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Najbolji je maturalni rad Osječanke Ane Matijević.

Izložba radova održana je pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Varaždinske županije i grada Varaždina.

Na natjecanju su sudjelovala 32 rada maturanata iz srednjih škola iz Čakovca, Oroslavja, Zagreba, Pule, Varaždina, Vinkovaca i Osijeka. Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek predstavila se sa pet radova maturanata smjera Dizajner unutrašnje arhitekture.

Stručni ocjenjivački žiri proglasio je pobjednike ovogodišnje izložbe IDIVA 2017, a posjetitelji internetskih stranica svojim glasanjem odabrali su najbolji rad po mišljenju publike.

Najboljim maturalnim radom od stane stručnog ocjenjivačkog žirija proglašen je rad „Idejno rješenje Dječjeg doma i izrada unikatnog namještaja“ učenice Ane Matijević iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, pod vodstvom mentorice Željke Buturac, dipl.ing.arh.

U svom maturalnom radu učenica je prikazala unutrašnje uređenje dijela Dječjeg doma kao javne ustanove socijalne skrbi namijenjene boravku djece i mladih, u kojem je uredila osam tipova prostorija različitih namjena po načelima funkcionalnosti i estetike. Kako bi osmislila uređenje prostora ovakve namjene, učenica se morala upoznati sa zahtjevima i željama njenih korisnika – djece i mladih. U svom radu oslonila se i na rezultate nekih  istraživanja provedenih  s ciljem poboljšanja života u dječjem domu.

Rad učenice sadržava tlocrtno rješenje i presjeke s pogledima izrađene u aplikacijama za projektiranje AutoCAD-u i SketchUp-u, elaborat, te 3D vizualizacije i animaciju. Sastavni dio ovog maturalnog rada je i tabure – unikatni komad namještaja, koji je učenica izradila u školskoj radionici pod stručnim vodstvom nastavnika Damira Tomasa, dipl.ing. Tabure je zamišljen kao multifunkcionalni namještaj koji osim osnovne funkcije sjedenja sadrži  i prostor za odlaganje knjiga.

Svrha ovakvog natjecanja je poticanje mladih na kreativan i inventivan rad te vrednovanje njihovog rada izvan institucionalnog obrazovanja.