Analitičari: "Ovo je uvertira za pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima"

Analitičari: "Ovo je uvertira za pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima"

Političke analitičare nije iznenadila pobjeda HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, a ove izbore okarakterizirali su kao uvertiru u parlamentarne izbore na kojima prognoziraju pobjedu iste političke opcije.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je rezultat očekivano tijesan, kao i pobjeda Grabar-Kitarović. Na njezinu pobjedu utjecalo je, kaže Gjenero, to što iza nje stoji politička organizacija koja je sve snažnija i ona se pobrinula ne za ključni kontingent njenih glasova, nego za to da joj se ne odliju glasovi desne margine. Gjenero drži da je bilo presudno što je Grabar-Kitarović svo vrijeme nastupala kao kandidatkinja političkog centra i što je nakon prvog kruga izbora stekla veliko samopouzdanje, nastupivši vrlo jasno državnički, ustrajući na konceptu okupljanja.

Josipović je, prema mišljenju Davora Gjenera, izgubio izbore iz nekoliko ključnih razloga - prvi je što je u izbore ušao kao kandidat stranke kojoj se stranačka infrastruktura i Vlada u kojoj sudjeluje - raspada. Drugi je razlog to što nije bio džentlmen, a treći je to što je pokušavao ponižavati protukandidate, pogotovo gospođu Grabar Kitarović. Četvrti je to što je pokušavao manipulirati izbornom procedurom i iskorištavati trenutnu poziciju i pokušavao od Vlade dobiti ustupke, kao npr. onaj s odgađanjem datuma izbora na onaj koji bi bio njemu primjereniji, a protivan je Ustavu. To je, ustvrdio je, kumulativno utjecalo na njegov poraz.

Gjenero je ocijenio da nakon promjene na Pantovčaku slijedi promjena u Saboru i Banskim dvorima. „Čini mi se da noćas, unatoč tvrdoj retorici Vlade i premijera o tome kako su zadnja obrana demokracije, možemo računati na to da počinje raskol u SDP-u. Možemo računati na to da će se Josipović vratiti u članstvo u stranci i povesti rat protiv Milanovića koji je, objektivno, ključni krivac njegovog izbornog poraza. Tu će početi erozija stranke“, smatra taj politički analitičar.

Rezultati izbora nisu iznenađenje ni za profesora sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Zdravka Petaka. On je ustvrdio da je ključni moment gubitka izbora Ive Josipovića što je na neki način uvijek davao vrlo uvijene komentare lošim performansama Vlade - izrazito lošim socioekonomskim pokazateljima, lošem zapošljavanju i iseljavanju mladih, iseljavanju liječnika, zatvaranju desetaka tisuća obrta, deložacijama... Upitan kako komentira odaziv, rekao je da je malo veći odaziv rezultat prije svega gotovo mrtve utrke između dvoje kandidata, a i jačeg prezentiranja sučeljavanja prije svega unutar televizijskih formata, nešto što je tipično za zapadne kampanje i to je praktički postalo vrsta obrasca koji ulazi polako i u hrvatski politički život.