Antunovo u Tvrđi: Sveti Antune, moli za nas...

Antunovo u Tvrđi: Sveti Antune, moli za nas... Antunovo u Tvrđi: Sveti Antune, moli za nas...

Svetim misama od ranih jutarnjih sati, pobožnostima i pučkim proštenjem u Tvrđi se nastavlja višestoljetna tradicija štovanja svetog Antuna. I ove se godine očekuju deseci tisuća hodočasnika .

Još od dolaska franjevaca u Osijek u franjevačkoj crkvi svetog Križa u Tvrđi posebno se štuje sveti Antun Padovanski. Tome svjedoči i molba franjevaca caru Franji Prvom 1697. goduine da im dopusti sagraditi na prostoru male drvene crkvice veću i prostraniju crkvu. U novoj crkvi je izgrađen pokrajni oltar svetog Antuna, a dar je španjolskog fedmaršala Antuna grofa Al Gaudente. Kroz stoljeća franjevačka crkva u Tvrđi postaje stjecište brojnih hodočasnika i jedno od najvećih prošteništa posvećenih ovom svecu u koje se slijevaju rijeke hodočasnika iz cijele regije.  Tradicija je da se štovatelji okupljaju svakog utorka ujutro i navečer na molitvu svecu i misno slavlje, a posebice na pobožnost 13 utoraka.

Na sam blagdan, već oko 3 sata ujutro crkva svetog Križa u Tvrđi i veliko dvorište samostana bili su puni i ne prazne se do 21 sat. 

cd68598c803d31f00e13.jpg 0ed3c24e019deb87378e.jpg

I danas Antunovo u Tvrđi ima onaj duh srednjovjekovnih proštenja pa je jedno od rijetkih crkvenih okupljanja na kojima se ispred crkve kupuju voštani zavjetni darovi koji se predaju na oltaru svetog Antuna. Naime, vjerovanje kaže da možete kupiti zavjetni dar od voska, koji se izrađuje u danas još rijetkim, gotovo muzejskim primjercima kalupa, i to u obliku kuće, želite li zaštitu za dom ili dijete, automobil, dio tijela, odnosno ovisno o onome za što želite moliti posebnu milost. Od ovoga voska svećenici će izraditi svijeće za crkvu. U potrazi za pomoći vjernici do oltara svetog Antuna odlaze i na koljenima, a neizostavno je pred oltarom ostaviti jedan cvijetak te zauzvrat dobiti posvećeno cvijeće.

Na svetkovinu sv. Antuna Padovanskog u franjevačkom samostanu u osječkoj Tvrđi blagdanske mise su predvodili: u 3 sata fra Zoltan Dukai, u 4 sata fra Davor Filko, u 5 sati franjevci iz Zagreba, u 6 sati vlč. Vladimir Delić, u 7:30 fra Dragutin Bedeničić, u 9 sati Vjekoslav Lulić, u 10:30 Ivan Jurić, u 12 sati Ivica Rebić, u 16 sati fra Bernard Barbarić (blagoslov djece i ljiljana), u 18 sati predvoditi franjevci iz Zagreba, u 19:30 Ivan Vidaković i u 21 sat vlč. Darko Rac. Prilika za ispovijed bit će od 2:30 do 12:30 i od 14 do 21 sat. Trodnevnu pripravu od 10. do 12 lipnja predvodit će fra Bernard Barbarić, OFM. Od 17 sati bit će prilika za ispovijed, od 17:30 molit će se krunica u čast BDM, u 18 sati molit će se krunica sv. Antunu te će uslijediti misno slavlje.

U prilogu poslušajte izjavu gvardijana osječkog Franjevačkog samostana fra Slavka Milića te nekoliko građana koji tradicionalno dolaze u Tvrđu na blagdan Svetoga Antuna. 

Sveti Antun u Tvrđi, Slavko Milić- gvardijan i građani Osijeka