Banke pomažu Županiji u projektima financiranim iz EU programa

Banke pomažu Županiji u projektima financiranim iz EU programa Banke pomažu Županiji u projektima financiranim iz EU programa

fotografije Amoreta Bajto

Sedam banaka pomoći će u Osječko-baranjskoj županiji u ostvarivanju projekata sufinanciranih iz EU programa, zaključeno je na današnjem sastanku bankara i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića te su potpisani ugovori.

"Oni koji se odluče ostvariti projekt, u pravilu imaju obvezu sufinancirati i "predfinancirati" taj projekt što je u aktualnim prilikama, kada hrvtske banke nude kredite s još uvijek visokim kamatama, prilično teško", kaže župan Anušić te pojašnjava da se Županija odlučila sufinancirati tu kamatu kako bi olakšali predfinanciranje te ohrabrili i potaknuli sve one koji žele razvijati europske projekte i privlačiti sredstva.  "To što možemo koristiti sredstva EU najveći je benefit našeg pristupa Uniji", naglašava Anušić te dodaje da nam to u posljednjih godinu i pol dana ide dosta dobro no da uvijek može i bolje. "Udruge, općine, gradovi pa i hrvatske županije imaju još uvijek prostora za pojačati apsorpciju tih sredstava, pa tomu služi i ovaj projekt", zaključuje župan. Direktor Regionalnog centra istočna Hrvatska Zagrebačke banke, Ivan Runje kaže da je ovo iznimno povoljna opcija za neprofine organizacije koje nemaju budžet za sudjelovanje u EU projektima. "Banke sudjeluju u predfinanciranju, a nakon što se projekti završe iz fondova EU zatvaraju se kreditne partije", objasnio je Runje.

Župan i bankari