Banožić najoštrije osudio devastaciju murala Josipa Briškog

Banožić najoštrije osudio devastaciju murala Josipa Briškog

Foto: Novosti.hr

U ponedjeljak su u kasnim večernjim satima na vinkovačkom groblju u Grobljanskoj ulici nepoznati počinitelji devastirali mural hrvatskog heroja Josipa Briškog. Naime, ispisano je ''Sirajuddin Haqqan'', ime talibanskog ministra koji je tražen zbog raznih terorističkih napada.

Skupnik Josip Briški je bio pripadnik hrvatskog kontigenta u NATO-ovoj misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu. Preminuo je od ozljeda koje je zadobio u napadu na hrvatsko vojno vozilo u Kabulu.
Ministar obrane Mario Banožić najoštrije je osudio osuđuje devastaciju murala posvećenog Josipu Briškom u Vinkovcima: 
"U ime Ministarstva obrane i svoje osobno ime najoštrije osuđujem svaki oblik devastacije, posebice posljednjeg slučaja uništavanja murala na vinkovačkom groblju posvećenog skupniku Josipu Briškom, hrabrom hrvatskom vojniku poginulom u Afganistanu. Ovakav čin popraćen ispisivanjem imena talibanskog ministra traženog zbog više terorističkih napada apsolutno je neprihvatljiv i neprimjeren kako za Grad Vinkovce tako i za cijelu Hrvatsku. Ovakvi incidenti šire mržnju i netrpeljivost i ne smiju se ignorirati.
Ovim putem izražavam žaljenje cijeloj obitelji Briški.
Uz pomoć svih nadležnih institucija poduzimaju se sve potrebne mjere i postupci kako bi se utvrdio počinitelj i mural što prije sanirao", stoji u priopćenju iz Ministarstva obrane.