Banožić: "Siguran sam da možemo promijeniti stvari na bolje"

Banožić: "Siguran sam da možemo promijeniti stvari na bolje" Banožić: "Siguran sam da možemo promijeniti stvari na bolje"
foto: Damir Begović foto: Damir Begović

foto: Đuro Karalić/ press 032

"Ne postoji više niti jedan politički štit koji može na izborima sačuvati kandidate ako ne rade i ne žele se cijeli mandat baviti lokalnom zajednicom" - rekao je Banožić nakon sastanka Županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima i analize rezultata nakon lokalnih izbora.

Na području Vukovarsko-srijemske županije HDZ je izgubio neke od općina i grad Županju, Vukovar i Ilok nije uspio vratiti, ali je uspio vratiti vlast u nekim općinama u kojima je bio poražen prije četiri godine, a pobijedio je i na razini županije te gradovima Vinkovcima i Otoku.

U izjavi novinarima u stanci sjednice Županijskog odbora na kojoj su sinoć analizirani rezultati nedavnih lokalnih izbora, Banožić je gubitak izbora u dijelu vukovarsko-srijemskih općina te gradu Županji opravdao riječima kako u tim sredinama izbori nisu izgubljeni zbog boljih protukandidata, već zbog određenih problema koji su postojali u zajednici prije izbora, ali se nisu rješavali na vrijeme.

Ne postoji više niti jedan politički štit koji može na izborima sačuvati kandidate ako ne rade i ne žele se cijeli mandat baviti lokalnom zajednicom, rekao je Banožić i dodao kako se mora zaključiti da su na snazi vremena u kojima su se bitno promijenila pravila političke borbe u izborima, kao i činjenica da se toliko ne gleda koliko je s državne razine učinila vlast na nekom području, koliko se gleda sam izbor kandidata i odnosi koji postoje unutar lokalne zajednice.

"Siguran sam da stvari možemo promijeniti na bolje", poručio je.

Na pitanje novinara je li HDZ osigurao većinu u Gradskom vijeću Vukovara gdje nakon izbora vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi nedostaje jedan mandat za većinu, Banožić je rekao kako se to mora pitati Penavu koji, kako je kazao, po onome što čuje slaže većinu s ljudima koji su mu donedavno bili žestoka oporba.
Novinare je zanimalo i koje ga je "posrtanje najviše zaboljelo", na što je odgovorio kako ga je najviše zaboljela činjenica da su se neki članovi HDZ-a koji su kroz stranku ostvarili znatne političke i druge dobrobiti odrekli HDZ-a radi sitnih, privatnih interesa.


Potpredsjednik Županijskog odbora, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić najavio je promjene u stranačkoj organizaciji. 

"Čestitali smo svima koji su pobijedili, a one koji nisu uspjeli u tome, bilo zbog nedovoljnog angažmana ili drugih problema, pozvali smo da stave mandate na raspolaganje”, kazao je kratko Dekanić.