Baranjski kulen predstavljen u Bruxellesu

Baranjski kulen predstavljen u Bruxellesu

Baranjski kulen tradicionalna je vrhunska suhomesnata delicija koja već dvije godine ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj, a u završnoj je fazi dobivanja iste oznake na razini cijele Europske unije. Belomanastirska Udruga proizvođača kulena „Baranjski kulen“, koja je pokrenula taj postupak, danas je imala priliku baranjski kulen predstaviti u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

„U završnoj smo fazi višegodišnjeg procesa zaštite baranjskog kulena u cijeloj Europskoj uniji, što će dati dodatni poticaj svim našim proizvođačima. Prezentacijom u Europskom parlamentu želimo upoznati najširu europsku javnost ne samo s kvalitetom našeg kulena, nego i s našom tradicijom, jer baranjski kulen nije samo prehrambeni proizvod, on je i dio kulturnog nasljeđa i povijesne baštine Baranje“ istaknuo je predsjednik Udruge Miodrag Komlenić. kulen-1.jpgObjasnio je kako se izvorni baranjski kulen proizvodi prema vrlo strogim specifikacijama samo na području Baranje, od najboljih komada svinjskog mesa, začinjenih solju, mljevenom paprikom, češnjakom i bijelim paprom. Zrenje Baranjskog kulena odvija se nekoliko mjeseci, nakon čega on dobiva svoj prepoznatljiv izgled i okus. Članovi udruge pronašli su zapise o proizvodnji kulena u Baranji još u osamdesetim godinama 19. stoljeća, a u mesnoj industriji Belje, koja je danas najveći proizvođač baranjskog kulena, prema neslužbenim podacima počeo se proizvoditi prije točno 100 godina. Tradicionalno ga se smatra simbolom blagostanja, pa se u njemu uživalo u posebnim prigodama.
Ljerka Puljić, članica nadzornog odbora Agrokora, koji proizvodi Baranjski kulen, ističe da je njezina tvrtka i udruga "Baranjski kulen" u posljednjih nekoliko godina nisu ulagali posebne napore u izvoz toga proizvoda nego u njegovu standardizaciju i ujednačavanje kvalietete. "Nakon što smo to postigli i sa skorim dobivanjem oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla, sada možemo krenuti u osvajanje Europe", rekla je Puljić, dodajući kako ne očekuje da će to biti tisuće tona, ali da će proizvod naći tržišne niše u europskim zemljama. 
Prezentacija u Bruxellesu ostvarena je u suradnji s uredom europarlamentarke Biljane Borzan, koja je tom prilikom iznijela podatak da se prodajom proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla na razini EU-a godišnje uprihodi 54,3 milijarde eura. „Posebno mi je drago da će baranjski kulen biti dio te obitelji. Uvjerena sam da će to poboljšati njegovu prodaju, pojačati povjerenje potrošača u njegovu autentičnost i, naravno, pomoći u promociji Baranje u svijetu“, rekla je Borzan. "Smatram da je posao svakog od nas europarlamentaraca da, osim onog onog političkog rada, prezentira svoju zemlju u najboljem mogućem svjetlu - njezinu kulturu, tradiciju, prekrasne delicije kakvih u Hrvatskoj ima napretek. Baranjski kulen je jedna od takvih delicija koja će uskoro dobiti oznaku izvornosti i u tim smislu se još bolje nametnuti na hrvatskom i europskom tržištu. Ovo je jedna dobra prilika ljudima koji možda nikada nisu probali da pokažamo kakvih prekrasnih stvari mi u Hrvatskoj imamo i sigurna sam da će se složiti s nama kada probaju", istaknula je zastupica Borzan.