Barun Trenk, novo lice legende

Barun Trenk, novo lice legende

U Gradskom muzeju Požega postavljena je izložba "Barun Trenk, novo lice legende", koja stiže iz Muzeja grada Brna. Izložba otkriva nove zanimljivosti o ovom svjetski poznatom Slavoncu i bit će otvorena do 29. veljače.

Tko je bio barun Trenk?
Porijeklom Prus, rođen u Italiji, najbogatiji čovjek Slavonije koji je za sebe govorio" Ja sam Slavonac" čovjek koji je oformio svoju slavonsku vojsku koja je žarila i palila čitavom Europom u prvoj polovici 18. stoljeća, čovjek koji se borio za austrijsko nasljeđe sa svojim slavnim Trenkovim pandurima, koji je u trećoj točki optužnice optužen kako je namjeravao dići u Slavoniji ustanak te ju izdvojiti iz sastava Austro- ugarske monarhije, osoba je koju danas spominju u čitavoj Europi i pozitivno i negativno. Vojnik koji je promijenio način dotadašnjeg ratovanja, uveo vojnu glazbu u vojsku, o kome su čitani novinski članci i na američkom tlu, ratnik koji je preživio 102 dvoboja, ljubavnik koga su željele mnoge žene, osoba koja je ostavila dubok trag u vojnom, kulturnom, glazbenom i ekonomskom životu Austro-ugarske monarhije.
trenk-14.jpgNjegovo mumificirano leži u kripti kapucinskog samostana u Brnu već 270 godina – leži ali ne miruje. Naime, 2017. godine krenula su u Brnu antropološka, forenzička i povijesna istraživanja mumije Franje baruna Trenka. Znanstvenici Masarykovog sveučilišta skenirali su mumiju CT uređajima i rekonstruirali lice Franje Trenka. Na temelju kostiju lubanje i očuvanih mumificiranih mekih tkiva mogu se dati osnovne karakteristike. Bio je visok preko 180 cm, imao je široko nepravilno lice i veliki nos.
„Na temelju lubanje i sačuvanog mumificiranog mekog tkiva, ustanovljeno je da je Trenk imao široko lice, lagano udubljeno čelo, krivudav prijelaz između čela i nosa, izražene lukove očnih šupljina i dominantan orlovski nos. Sigurno nije odgovarao današnjim idealima ljepote. Osim toga, lice mu je bilo asimetrično”, objasnila je Petra Urbanová iz Laboratorija za morfologiju i forenzičku antropologiju Prirodoslovnog fakulteta Masarykovog sveučilišta. Izabrali su plavu kosu i svijetle oči, jer je Trenk po ocu porijeklom pomeranskog roda iz Pruske. „Iako mu je majka bila Talijanka, rodom je iz Latvije, ipak pretpostavljamo da su prevladali plavi geni”, rekao je Ctibor Ostrý.
trenk-4.jpgNa koži su mu ostali ostaci baruta od nesreće u kojoj je pred njim eksplodirala zaliha streljačkog eksploziva. Unatoč naporima i korištenju brojnih suvremenih metoda, barut se nije mogao ukloniti s djelomično očuvanog tkiva lica baruna Trenka - rekao je Petr Vachůt iz Muzeja grada Brna. U trenutku smrti Tren je imao 38 godina. Nije bio golobrad niti ćelav. Na mumiji su otkriveni ostaci kose i brade. Kosu i brkove ne može se rekonstruirati iz mumificiranih ostataka, ali temeljitim istraživanjem povijesnih izvora omogućen je vjerodostojan izgled njegove kose i brkova, pa je Trenku napravljena frizura s malim pletenicama i brkovima zavinutim prema gore.
Trenk je tijekom života patio od zubobolje, u gornjoj čeljusti na desnoj strani postoje tragovi intenzivne upale i nedostaje jedan zub. Hranu je dugo vremena žvakao na lijevoj strani, što je rezultiralo asimetrijom cijelog lica.
Prošle godine, prilikom obilježavanja 270. obljetnice smrti Franje Trenka u Brnu je otvorena izložba „Barun Trenk, novo lice legende” koja otkriva nove zanimljivosti o ovom svjetski poznatom Slavoncu. Izloženo je potpuno rekonstruirano tijelo baruna Trenka i sada se sa sigurnošću može reći da su mnogi njegovi portreti bili izmišljeni. Izložba je sada stigla u Požegu i bit će otvorena do 29. veljače.